stisak pandemije

Dramatična situacija u bolnici Čakovec, liječi se više od sto ljudi s covidom, prekinuti svi posjeti pacijentima i odgođeni pregledi

18.11.2021 u 08:58

Bionic
Reading

Zbog loše epidemiološke situacije u Međimurskoj županiji prekinuti su posjeti pacijentima i odgođen je dio naručenih pregleda u Županijskoj bolnici Čakovec. U bolnici se liječi više od 100 pacijenata s COVID-om. Iz bolnice su priopćili kako je ova odluka privremena. Ovisit će o daljnjoj epidemiološkoj slici.

- Podaci o broju novooboljelih su iznimno visoki, prošli tjedan su od ponedjeljka do subote oni iznosili 1753 osobe pozitivne na koronavirus, što je 54 posto od testiranih. U ovom tjednu bilježimo nešto niži postotak pozitivnih, ne prelazi 50 posto, ali brojke su i dalje visoke. To su brojevi koji će se tek odraziti na situaciju u bolnici, koja je i ovako dramatična. Broj hospitaliziranih se povećava iz sata u sat, a ta velika brojka pozitivnih izvanbolničkih dokazanih, nekih 10-ak posto, će sigurno u naredna tjedan dva završiti u bolnici Čakovec na liječenju, rekla je Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, gostujući u emisiji "Studio 4".

Payerl-Pal je rekla kako ne može sa sigurnošću reći da je ovo vrhunac 4. vala, ali se nada da jest s obzirom na to da je udio pozitivnih pao s 50-ak posto na 40-ak posto.

  • +23
Na Velesajmu i danas gužve za cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Vjeruje kako je trenutna epidemiološka situacija posljedica delta-plus soja koji je zabilježen u Međimurju.

- U uzorcima koje smo slali na sekvencioniranje dokazali smo taj soj krajem rujna, potom početkom listopada. Među tim poslanim uzorcima imamo četiri dokazana delta-plus soja koje karakterizira izrazita brzina širenja, što ove brojke pokazuju, ali i teže kliničke slike, rekla je Payerl-Pal.

Oko 75-80 posto svih hospitaliziranih je necijepljeno, a manji postotak su cijepljene osobe s dvije ili jednom dozom. Dio tih hospitaliziranih, s obzirom na tešku kliničku sliku, dobio je potporu kisikom za disanje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ