krivi podaci

Drama oko zagađenog zraka u Zagrebu?! Mjerna postaja koja navodno bilježi najgore podatke - uopće ne postoji

01.11.2021 u 20:06

Bionic
Reading

Već tjednima Zagreb se nalazi pri vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu. Taj podatak začuđuje jer ispada da čišći zrak od hrvatske metropole imaju i višemilijunski industrijski gradovi u Indiji i Kini. No ta vijest jednostavno nije točna. Podatke objavljuje tvrtka koja prodaje uređaje za pročišćavanje zraka, a mjerna jedinica koja navodno bilježi najgore podatke za Zagreb - uopće ne postoji

Podaci pokazuju da je Zagreb gori od Mumbaija, Wuhana i New Delhija. Tako je zrak u glavnom gradu ocijenila švicarska stranica IQAir. No, struka umiruje građane – podaci nisu točni.

“To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice, tri državne, a četvrta je neka anonimna, tobaco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste”, objašnjava profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić.

Baš ta četvrta mjerna postaja bilježi najveće onečišćenje – no mjerača nema, a prvi je glas da se tu nalazi – i za zaposlenike trgovine.

One službene pak pokazuju da je zrak najlošiji u Dugavama, a češća magla, blizina odlagališta otpada bi mogle utjecati na lošiju kvalitetu zraka na koju stanari godinama upozoravaju.

“Oni tvrde da je dosta umjerena, a mi tvrdimo da nije. I onda oni uvijek tvrde da je na granici”, rekao je jedan građanin.

Prema podacima iz Dugava po državnoj mreži, tamo ima najviše dana gdje je dozvoljena koncentracija prekoračena. Kroz godinu, prema propisima to može biti 35 puta, a u Dugava je do današnjeg dana bilo 41-42 dana.