neslavna lista

Zagrepčani danas udišu zrak koji je među deset najzagađenijih na svijetu

19.10.2021 u 13:53

Bionic
Reading

Zagreb je danas na popisu deset svjetskih gradova u kojima je najzagađeniji zrak. Lošiji zrak udišu građani Sarajeva dok listu najzagađenijih predvodi Lima u Peruu

Zagreb je danas, prema podacima švicarskog portala IQAir koji svakodnevno objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka širom svijeta, završio među deset najzagađenijih u svijetu.

Mjerne jedinice IQAira pokazuju da je u Zagrebu povišena koncentracija čestica PM 2,5 te ona iznosi 38.9 µg/m³ (mikrogram po metru kubnom), što je 3,9 puta više od vrijednosti koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Kvaliteta zraka smatra se nezdravom za osjetljive grupe građana te se njima savjetuje da nose zaštitne maske za lice na otvorenom te da zatvore prozore na stanovima i kućama, a svima se savjetuje da smanje fizičke aktivnosti na otvorenom.

PM 2,5 su čestice, navodi Večernji list, koje čine kombinaciju krutih i tekućih stvari što lebde u zraku. Mikroskopski su sitne i nemoguće ih je vidjeti golim okom, a nastaju zbog loženja na kruta goriva i ispušnih plinova.

Lošiji zrak od Zagrepčana udisali su danas stanovnici Sarajeva dok je najgore stanje u Limi u Peruu. Prema prognozama IQAira, idućih dana situacija u Zagrebu trebala bi biti znatno bolja.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim stranicama objavljuje stanje kvalitete zraka. Najlošija kvaliteta zraka danas je zabilježena u Zagrebu, u Koprivnici te u Slavonskom Brodu.