ZLOČIN KOJI SE NE ISPLATI

Drakonske kazne za pljačkaše potopljenih kuća

23.05.2014 u 13:04

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

U valu dobrote koji se širi iz svih krajeva u ugrožena poplavljena područja, u Srbiji su nedobronamjerni pokušali iskoristiti situaciju u svoju korist. Predstavljajući se kao policajci, namjeravali su evakuirati ljude u namjeri da im opljačkaju kuće. Iako takvih situacija u Hrvatskoj nema, samo su u Gunji i Rajevu Selu zamijećene osobe u čamcu koje navodno obilaze stoku, a za koje mještani tvrde da su potencijalni pljačkaši, mnogi ugroženi od poplava nisu htjeli napustiti svoje domove strahujući od mogućih pljački, izvještava Glas Slavonije

Kazneni zakon propisuje da se takva krađa, kvalificirana kao teška, razumljivo, kažnjava drukčije od one u uobičajenim okolnostima. Naime, u situaciji proglašenja katastrofe, što je slučaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji, uhvaćeni s 'prstima u pekmezu', prema hrvatskom zakonu, bit će kažnjeni jednom do osam godina zatvora.

'Otegotna je okolnost kad netko krade u uvjetima katastrofe, odnosno u situaciji kad se vlasnici ne mogu adekvatno zaštititi. Za to je zapriječena gotovo dvostruka kazna od kazne za krađu, jer je u svojoj naravi dvostruko teža. Nažalost, uvijek se nađu oni koji pokušavaju iskoristiti tuđu nesreću i samim tim odgovorni su za svoja nedjela. Možemo reći, odgovorniji od onih u drugim situacijama', objasnio je Glasu Slavonije Ante Kvesić, sudac Županijskog suda u Osijeku.

RTL Autor: RTL