ŠTO ONI HOĆE?

Dr. Sunara: Ne razumijem zašto liječnici štrajkaju

24.09.2013 u 19:57

Bionic
Reading

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata podržava svačije ustavno i zakonsko pravo na izražavanje nezadovoljstva putem štrajka, a time načelno podupire organizirani štrajk dijela zdravstvenih radnika. Međutim, strahuju da bi dugotrajna organizacija obustave rada na način pružanja zdravstvene zaštite kao ‘nedjeljom’ mogla ozbiljnije ugroziti zdravlje, sigurnost i živote korisnika zdravstvenih usluga

‘Ja načelno ne podržavam da on traje više od tri dana, a on traje sedam dana. Dakle, nakon tri dana životi su ozbiljno u opasnosti. Smatram da nije odgovoran liječnik i struka. Odgovorno je ministarstvo koje je trebalo organizirati rad, a ono kaže da će ga organizirati nedjeljom’, rekla je to Đula Rušinović Sunara, predsjednica Udruge i dodala kako ne razumije razloge za štrajk zdravstvenih djelatnika.

‘Ja njihove zahtjeve uopće ne razumijem. Meni uopće nije jasno što bi oni htjeli jer oni su rekli da bi htjeli ugovor koji je proglašen neustavnim. Što oni hoće? Meni je nejasno. Ministru je nejasno. Masa kolega im pišu putem e-maila i upozoravaju da zapravo nisu jasni te traže da prošire zahtjeve na nekakve opće zahtjeve o poboljšanju sustava zdravstva’, kazala je Rušinović Sunara.

Štrajk je pokazao još jednom da pacijent nije u središtu zdravstvenog sustava, navela je. Pokazao je i nužnost postojanja neovisnih zastupnika za prava pacijenata na tri nivoa. Na nivou bolnice, županije i države.

‘Dakle, u tome smislu je važno da mi kao građani dobijemo mehanizme zaštite. Mi ih nemamo, zato ne možemo ništa ni reći. Kome se mi sad obraćamo? Ministru koji je navodno kriv? O čemu se tu radi?’ istaknula je Rušinović Sunara.

‘Ovom prilikom još jednom upozoravamo na neučinkovit Zakon o zaštiti prava pacijenata koji ne pruža mogućnost pravednog utvrđivanja odgovornosti zdravstvenih radnika, kao ni obeštećenje eventualno oštećenih građana. Zakon treba mijenjati, već devet godina nije provediv’, upozorava Rušinović Sunara. Upozorila je i da od 25.listopada na snagu stupa Direktiva EU-a o prekograničnom korištenju zdravstvenih usluga.

Prilagodba za te propise počela kasno, smatrajući da se to može napraviti zadnji tren i u trku.

‘Bojim se da se u trku uči ponašati i da će zbog toga hrvatske usluge i hrvatski zdravstveni sustav nama postati nedostupan jer ćemo biti u prilici da moramo pružiti onima koji budu htjeli zdravstvenu uslugu kod nas. Oni će čekati na red i povećavati taj red, a imat će pravo da nadoplate i uzmu doktore. Oni će nadoplatiti i uzeti doktore, pa će svi doktori otići u privatno i onda ćemo dobit amerikanizaciju. To je ono što oni govore da ne rade, a rade baš to’, zaključila je Rušinović Sunara.