OTKAD JE MINISTAR

Doznali smo koliko je bivša Krstičevićeva tvrtka zaradila od poslova s MUP-om

19.04.2018 u 12:55

Bionic
Reading

Samo u protekle dvije godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) s tvrtkom King ICT sklopilo je 15 ugovora ili okvirnih sporazuma ukupne vrijednosti 93,6 milijuna kuna s PDV-om, potvrđeno je iz MUP-a za tportal

Spomenutoj su tvrtki poslovi s državom konstantno pod lupom javnosti zbog činjenice da je ministar obrane Damir Krstičević bio na menadžerskim pozicijama u njoj.

Upravo zbog te povezanosti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je prije nekoliko dana postupak protiv Krstičevića kako bi se rasvijetlila njegova povezanost s bivšim poslodavcem.

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva, prije dva dana kazala je da je postupak pokrenut nakon medijskih napisa te na temelju anonimnih prijava. Uz to, sam ministar Krstičević tražio je mišljenje Povjerenstva i napisao opsežnu izjavu s obzirom na to da tvrtka u kojoj je nekoć obavljao visoke funkcije iznimno puno posluje s državom.

Ministarstvo unutarnjih poslova, kao što smo već pisali, prije desetak dana sklopilo je ugovor s tvrtkom King ICT o nabavi bespilotnih letjelica vrijedan 267 tisuća kuna s PDV-om.

  • +22
Andrej Plenković i Damir Krstičević na otvorenju vojarne u Sinju Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Koliko je letjelica nabavljeno za taj iznos, kao i o kojim letjelicama je riječ, iz oglasnika javne nabave nije vidljivo, a na upit tportala iz MUP-a navode da je spomenuti ugovor klasificiran i kako te podatke nisu u mogućnosti objaviti.

Ističu da je nabava predmetnih bespilotnih letjelica financirana iz Fonda za unutarnju sigurnost Europske unije i dodaju da su u protekle dvije godine za svoje potrebe od King ICT-a nabavili dvije bespilotne letjelice i to: DJI Inspire 1 v2.0 (jedan komplet) i DJI Phantom 4 Pro Plus (jedan komplet).

  • +11
Dronovi Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetimo, nakon što je Damira Krstičevića 2000. godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesić poslao u prisilnu mirovinu s 32 godine, s još šestero generala koji su potpisali javni apel protiv kriminalizacije Domovinskog rata, karijeru je nastavio u privatnom sektoru.

Od 2001. na menadžerskim je pozicijama u tvrtkama King ICT i M SAN Grupi, koje se bave razvojem softvera i proizvodnjom informatičke opreme.

Krstičević je iz ovih tvrtki otišao krajem 2015. godine, kada je postao saborski zastupnik.