BACAJU SE U NOVI BIZNIS

Tvrtka povezana s Krstičevićem servisirala bi vojne zrakoplove?! Objasnili su o čemu je zapravo riječ

02.02.2018 u 19:20

Bionic
Reading

Dok Vlada oteže s odlukom o nabavi borbenih zrakoplova za najmanje pola milijarde dolara, što vodi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, tvrtka u kojoj je nekoć radio na menadžerskoj poziciji King ICT registrirala je tvrtku za popravak i održavanje zrakoplova. Iz King ICT-a negiraju pak ikakvu povezanost s mogućim održavanjem borbenih zrakoplova i otkrivaju što je zapravo posrijedi

U rujnu prošle godine registrirana je tvrtka kći King ICT-a pod nazivom Planet IX d.o.o., koja se među ostalim planira baviti proizvodnjom, popravkom i održavanjem zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme.

S obzirom na to da je aktualni ministar obrane i potpredsjednik Vlade do kraja 2015. obnašao visoke funkcije u toj tvrtki, kojoj je osnovni biznis proizvodnja informatičke opreme i softverskih rješenja, a kojoj je država jedan od najvjernijih klijenata, registriranje tvrtke zadužene za zrakoplove u najmanju je ruku sumnjivo.

No iz King ICT-a pojasnili su o čemu je zapravo riječ. Ne zanimaju ih zrakoplovi, kamoli borbeni, već letjelice, i to one bespilotne. No postoji jedna caka. Sve takve letjelice iznad 150 kilograma u Hrvatskoj se smatraju zrakoplovima.

'King ICT kao sistem integrator radi na implementaciji i razvoju cjelovitih poslovnih rješenja. U tom kontekstu osnovana je tvrtka kći Planet IX, s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njene primjene u obradi podataka, robotici i dronovima, bespilotnim letjelicama. Prema Pravilniku o sustavima za bespilotne zrakoplove, bespilotne letjelice iznad 150 kilograma smatraju se zrakoplovima te se kao takve moraju registrirati u registru civilnih zrakoplova. Stoga su u registraciji tvrtke Planet IX te djelatnosti i navedene, jer nema drugih mogućnosti', kažu u King ICT-u.

Dronove namjeravaju koristiti u gospodarske, isključivo civilne svrhe te tvrde da im je hrvatsko zakonodavstvo uvjetovalo ovakvu registraciju tvrtke Planet IX.

  • +63
Sva lica Damira Krstičevića Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Naša isključiva namjera je korištenje dronova u gospodarske svrhe. Poznata je činjenica da već dulji niz godina naprednije zemlje koriste navedene tehnologije u domeni poljoprivredne proizvodnje i njezinoj kontroli, graditeljstvu, geodeziji, dok ih osiguravateljska industrija koristi za procjenu i kontrolu štete, a primjenjuju se i u hitnim te izvanrednim slučajevima kao što su elementarne nepogode. Također, dronovi se koriste za nadzor državne granice, snimanje teritorija i akvatorija. Tako, primjerice, već dulje vrijeme King ICT za tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom koristi bespilotne letjelice u kombinaciji s vlastitim razvijenim GIS-om te analitičkim alatima za unapređenje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji', tvrde.

Napominju da ni King ICT ni Planet IX ne razmatraju u bližoj i daljoj budućnosti poslovne aktivnosti u domeni održavanja zrakoplova, ni vojnih, a ni civilnih.

'Identični su razlozi i u kontekstu proizvodnje i prodaje oružja. Na sofisticirane bespilotne sustave ugrađuju se oprema i sredstva koja imaju tzv. dual use (kao što su radar, termovizija, razni senzori i sl.), odnosno vojna oprema s mogućom primjenom u civilne svrhe', poručuju.

Podsjetimo, nakon što je Damira Krstičevića 2000. godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesić poslao u prisilnu mirovinu s 32 godine, s još šestero generala koji su potpisali javni apel protiv kriminalizacije Domovinskog rata, karijeru je nastavio u privatnom sektoru. Od 2001. na menadžerskim je pozicijama u tvrtkama King ICT i M SAN Grupi, koje se bave razvojem softvera i proizvodnjom informatičke opreme.

Obje tvrtke izvrsno posluju, zahvaljujući među ostalim unosnim poslovima s državnim institucijama i firmama. Krstičević iz ovih tvrtki odlazi krajem 2015. godine, kada je postao saborski zastupnik.