MINIMALNE KOLIČINE

Doznajte u koliko je uzoraka hrane u Hrvatskoj nađen GMO

07.11.2014 u 15:13

Bionic
Reading

U tri uzorka hrane podrijetlom od riže prošle je godine uočena prisutnost GMO-a, a uvozniku je naređeno da te proizvode povuče s tržišta te ih spali ili vrati u zemlju podrijetla, što je i učinjeno, odgovorilo je Ministarstvo zdravlja saborskoj zastupnici Mireli Holy (OraH)

Holy je, naime, zastupničkim pitanjem iskazala interes za to što su pokazale dosadašnje kontrole u smislu detekcije GMO-a na hrvatskim policama, koliko je otkriveno proizvoda koji sadrže GMO i koji su to proizvodi, koliko se često rade kontrole i po kojim kriterijima, i drugo.

Od 312 uzoraka hrane, koliko ih je u 2013. uzorkovala samo Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, njih 289 bilo je negativno, a 23 pozitivno na GMO. U 20 uzoraka GMO je bio prisutan do praga slučajne tehnološke kontaminacije, odnosno do 0,9 posto, a u tri uzorka hrane podrijetlom od riže uočena je prisutnost GMO-a.

Kontaktiran je uvoznik sporne hrane, kojemu je 'usmenim rješenjem' sanitarni inspektor naredio da hranu povuče s tržišta i neškodljivo uništi, što je i učinjeno. No, s obzirom da se radilo o hrani uvezenoj u lipnju 2012. na 'cijelom tržištu Hrvatske pronađene su minorne količine suspektnih rižnih proizvoda, u količinama od 3,5 do 5 kilograma', dobavljača iz Tajlanda i Italije, navodi Ministarstvo.


Ističe i kako je na zahtjev uvoznika napravljeno ponovno uzorkovanje u kojem je samo jedan od navedena tri uzorka bio pozitivan. Predmetni postupak vodio se prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013.), napominje Ministarstvo koje ne navodi ime hrane niti njena uvoznika.

Ministarstvo je zastupnicu Holy izvjestilo i o nalazima dvaju laboratorija ovlaštenih za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a. Laboratorij za GMO Odsjeka za kvantifikaciju GMO-a i procjenu rizika HZJZ lani je analizirao 424 uzorka hrane za ljude i za životinje. Njih 344 bila su negativna, 62 pozitivna, ali ispod praga od 0,9 posto, dok je 18 uzoraka bilo iznad tog praga. Koji su to uzorci, Ministarstvo nije specificiralo.

Osječki Laboratorij za ispitivanje sjemena Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo zaprimio je 95 uzoraka sjemena, hrane i hrane za životinje na kojima je odrađeno 391 analiza. Samo u jednom uzorku, sojinoj sačmi, utvrđen je sadržaj soje 'GTS 40-3-2' u udjelu većem od deset posto, piše Ministarstvo.

Rezultati službenih kontrola, kažu, ukazuju na tendenciju rasta broja pozitivnih uzoraka, što je sukladno povećanju površina pod genetski modificiranim kulturama na svjetskoj razini, dok je ukupan udio pozitivnih uzoraka ispod svjestkog prosjeka, što sugerira da je hrvatski sustav službene kontrole GMO-a učinkovit.

Ministarstvo ističe i da niti jedan uzorak analiziranog sjemena nije bio pozitivan, što upućuje da su hrvatski okoliš i tržište sjemena još uvijek oslobođeni prisutnosti genetski modificiranih kultura.