ZAKLADA rhema

Doznajte koja dva biznismena financiraju perjanice konzervativnog pokreta

21.11.2017 u 16:40

Bionic
Reading

Posljednjih godina svjedočimo pravom procvatu domaće konzervativne scene: organiziraju referendume, peticije, inicijative, emitiraju televizijski program, pokreću portale… Sve to ne bi bilo moguće bez sustavne financijske pomoći, no ne Katoličke crkve, kako bi mnogi mislili. Perjanice konzervativne renesanse, kao što su udruga U ime obitelji, Vigilare i Grozd, financira Zaklada Rhema, iza koje stoje uspješni biznismeni poput Ivana Topčića i Ivića Pašalića

Zaklada, koja je osnovana prije tri godine, financira nositelje nove evangelizacije čija su zaštitna lica don Damir Stojić, salezijanac i dugogodišnji studentski kapelan koji u župi Sv. Mati Slobode okuplja stotine mladih, isusovac, pater Ike Mandurić te voditelj udruge Vigilare Vice John Batarelo.

Ovaj trojac medijski je, uz Željku Markić, najeksponiraniji dio ekipe koja je posljednjih godina usnule katolike trgnula iz zimskog sna te pomoću raznih inicijativa potaknula ih da iz sigurnosti crkava izađu u javni prostor, pa i pod cijenu poruge, odbacivanja i blaćenja.

Riječ je o pojavi na koju službeni Kaptol ne reagira: niti je otvoreno podržavaju, niti se od nje ograđuju, niti je financiraju. Novac dolazi iz privatnih izvora, i to preko Zaklade Rhema.

Zaklada na drvni pogon preko kabela

Ravnateljica spomenute zaklade je Mirjana Topčić, a u upravi su osim nje njezin suprug Ivan Topčić te Ksenija Pašalić, Dražen Glavaš i Feđa Aaron Bučić. Riječ je o zanimljivoj ekipi koju osim svjetonazora vežu poslovi: Mirjana i Ivan Topčić vlasnici su tvrtke Tim kabel, jednog od najvećih proizvođača kabela u regiji. Tvrtka stabilno posluje, u 2016. imali su prihode od 232 milijuna kuna, dok im je dobit sa 16,8 u 2015. u prošloj godini narasla na gotovo 20 milijuna kuna.

Bračni par Topčić ne niječe da im je, kako privatno tako i u poslu, bitna vjera. 'Naši napori su usmjereni i potrebama društvene zajednice. Obitelj je osnova društva, stoga našu društvenu odgovornost izražavamo prvenstveno kroz brigu za obitelji zaposlenika. Uključeni smo u humanitarne akcije šire zajednice te se trudimo očuvati okoliš', stoji na stranicama tvrtke.

Zaklada provodi protestantizaciju?

Član Upravnog odbora Zaklade Rhema je i Dražen Glavaš, inače baptist koji predaje poslovnu etiku i liderstvo na Veleučilištu Vern. Zanimljivo ime u vrhu zaklade je i splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić, koji izrađuje nakit od stakla, a barem jednom godišnje odlazi napuniti baterije u Indiju. Portal Vjera i djela, koji uređuju katolički teolozi, među kojima je mnoštvo svećenika, u jednom je tekstu ocijenio kako Zaklada Rhema provodi protestantizaciju Katoličke crkve. Navode da tiskovine koje izdaju kristoforci potenciraju uglavnom protestantske autore. Zamjeraju im otklon od katoličkog nauka i pojednostavljenje duhovnih tema kojima pristupaju poput popularnih 'životnih trenera'. Pritom navode kako je Glavaš protestant, a Feđa Aaron Bučić umjetnik koji spaja 'istok i zapad', što sve skupa nema veze s Crkvom.

Topčić je od prošle godine suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora u tvrtki Mundus Viridis, iza koje stoji Ivić Pašalić, nekadašnji visokopozicionirani HDZ-ovac, te njegova supruga Ksenija Pašalić. Upravo je ona u Upravnom odboru Zaklade Rhema.

Tvrtka Pašalićevih bavi se preradom drva i proizvodnjom peleta, a u prošloj godini imali su prihode od 40 milijuna kuna s dobiti od nešto više od pola milijuna kuna. Pašalić, koji je doživio krah sa svojim građevinskim tvrtkama, okrenuo se tako drvnoj industriji, ali i Bogu.

  • +8
Sva lica Ivića Pašalića Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Dogodila se sretna okolnost da smo se Ksenija i ja susreli s kristoforcima. To je grupa vjernika laika koji se na najrazličitije načine bave promocijom kršćanskih vrijednosti', kazao je Pašalić svojedobno za Globus. Opisao je tada kako se sastaju svakog drugog utorka u jednoj zagrebačkoj župi na čitanju i razmatranju Biblije i dodao kako on i supruga odlaze na obiteljska druženja, no da unutar kristoforaca postoji klub i za homoseksualne osobe. Pašalić je tada za Globus rekao kako je puno puta preispitao svoju savjest te ustvrdio da nikada nikome nije namjerno napravio zlo. Izjavio je i kako vjeruje u zagrobni život te da se nada čistilištu.

Upravo su kristoforci na listi udruga koje dobivaju sredstva iz Zaklade Rhema te izdaju časopis Book koji u potpunosti odbacuje teoriju evolucije i pribjegava kreacionističkom poimanju svijeta.

  • +10
Predstavnici inicijative ProLife i Zaklade Vigilare predali Saboru potpise peticije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Projekti koje financira zaklada

Zaklada financira i možda najrelevantniji katolički portal, bitno.net u vlasništvu Petra Balte, suvlasnika izdavačke kuće Verbum. Na popisu je i udruga Ime dobrote, koja stoji iza portala laudato.hr i Laudato TV-a.

Tu je i Studentski katolički centar Palma (SKAC), čija je baza bazilika Srca Isusovog u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici. Njihov duhovnik je medijski eksponirani pater Ike Mandurić, koji je do svog obraćenja u 47. godini bio arhitekt, a koji poput don Damira Stojića predvodi izuzetno posjećene mise za mlade. Njegov je lik šira javnost upamtila 2015., kada se postavio između branitelja prosvjednika u crkvi Sv. Marka i policije.

Rhema financira i udrugu Grozd - glas roditelja za djecu, čiji je pokretač aktualni savjetnik ministrice kulture Ladislav Ilčić i njegova sestra Kristina Pavlović.

Novac zaklade dobiva i Centar za obnovu kulture, kojem je na čelu Stjepo Bartulica, jedan od vodećih hrvatskih konzervativaca i utemeljitelj pokreta Novi konzervativci. On je svojedobno bio savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića i bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

Tu je i spomenuta udruga Vigilare na čelu s Vicom Johnom Batarelom te udruga U ime obitelji na čelu sa Željkom Markić.

  • +23
Sva lica Željke Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL