IVIĆ PAŠALIĆ: TOTALNI VJERNIK

'Sveti Padre Pio rekao mi je da trebam spašavati duše'

09.05.2013 u 18:33

Bionic
Reading

U razgovoru za Book, mjesečnik za promicanje nove evangelizacije, bivši Tuđamanov spin-doktor Ivić Pašalić koji se, nakon što mu je propao građevinarski biznis, u potpunosti okrenuo Bogu otkrio je kako se prije velikog preokreta u životu 2006. godine nije preispitivao kakav je i u čemu griješi te da je za Boga uglavnom ostavljao svetu misu nedjeljom. No, zahvaljujući susretu s Kristoforima, društvom koje se bavi promicanjem kršćanskih vrednota, u potpunosti se okrenuo istraživanju i učenju katoličke vjere, pa sad i Bibliju bolje razumije. Čak kaže kako mu je Sveti Padre Pio poručio kako bi trebao 'spašavati duše'

'Jedan od zaključaka, do kojeg sam došao na temelju svoga života, jest da postoji vrlo malo istinskih prijatelja. Ako ih imaš, čuvaj ih i posveti im vrijeme i pažnju, pokaži im da ti je stalo. Shvatio sam da se isplati boriti za načela, temeljna uvjerenja. Svako odstupanje od Božjih načela, pravila i zapovijedi, velika je greška koju ćemo skupo platiti. Zato bih na smrti svojoj djeci rekao samo jedno: Uzdajte se u Boga i u svim svojim postupcima i odlukama slijedite Isusa Krista. Kad budete dvojili kojim putem ići, upitajte se što bi Isus učinio te tako činite i vi', poručio je Ivić Pašalić.

Na pitanje kako se je nosio sa spoznajom kad mu je supruga Ksenija prije desetak godina doživjela susret s katoličkom obnovom u Duhu Svetome i progovorila drugim jezicima, Pašalić istaknuo kako je njegova supruga u to vrijeme bila aktivna u molitvenim zajednicama u Zagrebu. 'Bila su to vremena nakon smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana, u kojima sam bio izložen užasnim progonima, optuživan, prozivan, napadan… Sve je to imalo i ozbiljnije posljedice na našu cijelu obitelj. Bilo nam je vrlo teško. Ksenija je u tim okolnostima odlazila na molitve u molitvene zajednice, ali ja nisam tome posvećivao neku posebnu pažnju i važnost. Mislio sam, ako joj to pomaže, neka ide. U jednom mi se trenutku ipak činilo da pretjeruje pa sam i prigovarao. Sve u svemu, nisam zapravo shvaćao o čemu se zapravo radi', ispričao je Pašalić.

Glavnog urednika Booka Josipa Lončara zanimalo je kako je Pašalić kao vjernik reagirao kad su mu 'na prijevaru oteli pobjedu na stranačkim izborima 2002'.

'Kad je riječ o stranačkim izborima 2002, iako sam bio siguran da je riječ o krađi, čestitao sam Sanaderu jer sam mislio da time doprinosim jedinstvu stranke, unatoč svemu. Kao vjernik bio sam vrlo zbunjen. Velika većina mojih najbližih suradnika koji su trebali činiti najuži tim, bili su u vjeri te smo nekoliko dana prije izbornog sabora zajedno molili u kapelici Duha Svetoga na Svetomu Duhu. Kad se sve dogodilo, pitao sam se: Bože, zašto si dopustio ovakav rasplet? O čemu se radi? Dugo su me pratila ta pitanja i sumnje. Danas, kada vidim što se sve dogodilo onima koji su pokrali te izbore, nalazim neke odgovore i pouke. Nekad se govorilo da je Božja pravda spora, ali dostižna, danas mi se čini da Božja pravda nije spora, nego da se sve događa ubrzano, u realnom vremenu', objasnio je Pašalić.

Na pitanje što bi poželio svojim neprijateljima, recimo Stjepanu Mesiću, Pašalić je kratko odgovorio: 'Kad je u pitanju Mesić, još uvijek sam u fazi u kojoj se mučim s onom Isusovom: Ljubite svoje neprijatelje.'

Kako izgleda Pašalićev svakodnevni vjerski život i što planira činiti u budućnosti?

'Nastojim svakodnevno čitati Bibliju i pomoliti se, nastojim što češće okupiti obitelj na zajedničku molitvu krunice. Što se tiče planova za budućnost, odgovor sam dobio prilikom posjeta mjestu u kojem je živio i radio Sveti Padre Pio. Sjedeći u hotelskoj sobi, prije spavanja sam u molitvi upitao Padre Pija što mi je činiti, što bih zapravo trebao raditi. U sebi sam u jednom trenutku čuo ovo: Spašavati duše', otkrio je Pašalić.
Glavni urednik je na kraju intervjua s Ivićem Pašalićem pozvao sve Hrvate vjernike da, kako je rekao, dobro razmisle prije nego sljedeći put 'bace kamen' na Ivića Pašalića i njegovu obitelj. 'Jer ako to činite, ne činite to samo njima, nego i meni, njihovu iskrenom prijatelju, ali i svima koji su znali pravu istinu i nisu dali zavesti udbaškim i masonskim klevetama', rekao je urednik Lončar.