nevjerojatna praksa

Doživotan rad na određeno: Otkrivamo trik pomoću kojeg policija već godinama krši zakon

06.03.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Gotovo dvije stotine osoba zaposleno je u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) na osnovi ugovora o radu na određeno vrijeme, od čega gotovo četvrtina u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Ondje je tportal doznao za gotovo nevjerojatnu praksu: Državni poslodavac svojim zaposlenicima, u pravilu službenicima i službenicama koje rade na administrativnim poslovima poput izdavanja dokumenata građanima, ovakve ugovore obnavlja dug niz godina - nekima čak i dulje od desetljeća!

Odredbe Zakona o radu, po kojima poslodavac može držati radnika na ugovoru na određeno vrijeme najviše tri godine i ne smije s njime sklapati uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme, zaobilaze se tako što se službenicima u svakom novom ugovoru navede drugo radno mjesto, dok opis poslova u pravilu ostaje isti.

S druge strane, u ovom slučaju vrijedi i Zakon o državnim službenicima koji ima potpuno suprotnu odredbu - da rad na određeno vrijeme ne smije prijeći na neodređeno bez javnog natječaja. Stotine ljudi tako se nalaze u limbu jer MUP ne raspisuje natječaje , dapače, upravo ovih dana prima na posao i nove ljude, ponovno na određeno vrijeme.

U nepovoljnom položaju nalaze se mahom žene jer su osobe tog spola najčešće angažirane na administrativnim poslovima. Osim što su zakinute za pravo napredovanja unutar sustava MUP-a te ne mogu sudjelovati na internim natječajima, one nemaju sigurnost radnog mjesta i ponekad imaju problema s drugim pravima, poput podizanja kredita u bankama. Zaposlenjem na neodređeno vrijeme plaća bi im ostala na istoj razini.

Postojanje ovakve prakse za tportal je potvrdio glavni povjerenik Nacionalnog sindikata policije za Split Eugen Ujević te kaže da doista postoje deseci slučajeva u kojima MUP svojim zaposlenicima produljuje ugovore čak i preko deset godina. Nedavno je jedna žena uspjela dobiti ugovor nakon punih dvadeset godina rada na određeno vrijeme.

'Takva praksa je neprihvatljiva jer zbilja prelazi u dugotrajnost, premda je jasno da u sustavu postoji trajna potreba upravo za zaposlenicima na tim radnim mjestima. Ovdje se ne radi o uhljebima, nego o radnicima koji su često prvi kontakt s građanima na šalterima, u uredima i u policijskim postajama, a imaju najmanje plaće. Vrti ih se ukrug tako što ih se, primjerice, prebacuje s vozačkih dozvola na putovnice i obrnuto, a u stvarnosti cijelo vrijeme rade iste poslove', kazao nam je Ujević.

On vidi rješenje u hitnom raspisivanju natječaja za stalno zaposlenje, na koji bi se mogle prijaviti i službenice koje trenutno rade s jednim za drugim ugovorom. O ovom problemu razgovarao je s bivšim načelnikom splitske policije Slobodanom Marendićem i vršiteljem dužnosti načelnika Draženom Vitezom, kao i bivšim glavnim ravnateljem policije Markom Serdarevićem, no vidljivih pomaka nije bilo.

Dapače, upravo splitska Policijska uprava trenutno traži četvero novih administrativnih radnika, ponovno na određeno vrijeme.

Tportal je puna tri dana od Ministarstva unutarnjih poslova pokušavao dobiti objašnjenje ovakve prakse. Upitali smo ih o točnom broju zaposlenika na određeno vrijeme, prosječnoj duljini njihovog staža u MUP-u te planu za eventualno zapošljavanje na neodređeno vrijeme. Zanimalo nas je, također, smatraju li da ovakvim postupanjem krše Zakon o radu.

Unatoč brojnim obećanjima, odgovore nismo dobili do zaključenja ovog teksta.