teroristički napadi

Doživotna kazna zatvora u procesu protiv neonacističke skupine

  • Autor: I. I. / HINA
  • Zadnja izmjena 11.07.2018 13:03
  • Objavljeno 11.07.2018 u 13:03
Teroristički napadi

Teroristički napadi

Izvor: tportal.hr / Autor: Charles Platiau, Eduardo Munoz, Pascal Rossignol/Reuters

Prvooptužena u procesu protiv neonacističke terorističke skupine Nacional-socijalističko podzemlje (NSU) Beate Zschaepe osuđena je u srijedu u Münchenu na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u 10 ubojstava, dva bombaška napada i nekoliko pljački banaka.

„Beate Zschaepe osuđena je na doživotnu kaznu zatvora s tim da je sud utvrdio posebnu težinu krivnje, što praktički isključuje oslobađanje iz zatvora nakon 15 godina koliko traje doživotna kazna“, rekao je nakon izricanja presude državni odvjetnik Florian Gliwitzky.

Zschaepe je bila dio tzv. NSU trojca, kojem su još pripadali Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos koji su bili direktni počinitelji. Obojica su počinila samoubojstvo prilikom pokušaja njihovog uhićenja na jesen 2011.

Drugooptuženi Ralf Wohlleben osuđen je zbog suučesništva u ubojstvu na 10 godina zatvora zbog pribavljanja oružja kojim su izvršena ubojstva. Drugooptuženi Holger G. je optužen na tri, Andre E. na dvije godine zatvora, a Carsten S. na tri godine zatvora za mlađe punoljetnike.

Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos su preko deset godina diljem Njemačke ubili 10 osoba od koji su osam turskog, a jedna grčkog porijekla te jedna njemačka policajka. Osim toga su izveli i dva bombaška napada u Koelnu s nekoliko ozlijeđenih te su izveli čitav niz pljački kojima su financirali svoje djelovanje u podzemlju.

Policija je dugi niz godina istraživala ubojstva u migrantskom miljeu, a tek 2011. nakon otkrivanja videa u kojem je NSU priznao ubojstva počelo se istraživati u smjeru podzemlja s radikalno desnom pozadinom.

Proces protiv Zschaepe i pomagača NSU-a trajao je preko pet godina i spada u najsloženije procese u poslijeratnoj Njemačkoj.

I dalje su ostala otvorena mnoga pitanja u svezi s ulogom špijuna Ureda za zaštitu ustavnog poretka u radu NSU-a. Ured je dosjee sa sadržajem povezanima s ovim slučajem proglasio tajnim za sljedećih 120 godina.  

Presuda nije pravomoćna, a promatrači procjenjuju da će optuženi uložiti žalbu na presudu. Zschaepe (43) je tijekom cijelog suđenja negirala da je znala za ubojstva koje su počinili Boehnhardt i Mundlos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!