JURICA SAVJETUJE

Doručak - kralj svih obroka

12.01.2011 u 21:09

Bionic
Reading

Od malih nogu znamo da je doručak najvažniji obrok dana, a i dalje ga nerijetko zaobilazimo u širokom krugu. Možda bi bilo dobro da počnemo govoriti da je večera najvažnija? Bismo li se onda približili jutarnjem obroku? Ovaj vam tjedan Jurica donosi pet prijedloga za zdrav, brz i jeftin doručak

Odmah na početku moram priznati da je pisanje teksta o važnosti doručka iznimno težak zadatak. Naime, ne želim zvučati poput pjesme koja se ponavlja, a opciju repeat ne možete isključiti.

Buđenje rano ujutro većini predstavlja vrlo težak zadatak. Naročito ako nas taj dan čekaju bitni sastanci ili još jedna isprazna satnica dok poput zombija piljimo u ekran proklinjući ekipu iz IT odjela koja je, eto, vlastitom voljom onemogućila pristup Fejsu i ostalim zabavnim stranicama.

Zašto je tako teško natjerati se na jelo nakon buđenja, a navečer uz televizor mogli biste bez problema pojesti pola zaliha gladne Etiopije?

Navike je najteže promijeniti. Vođen vlastitim iskustvom mogu reći da je najlakše napraviti prvi korak, a najteže nastaviti koračanje. U početku će vam se činiti kao da vam se cijeli svijet izokrenuo i neće biti nimalo lako svakodnevno održavati taj zdravi ritam. Često će vas hvatati krize, maštat ćete o krafnama, finim keksima s hladnim mlijekom ili čokoladnoj dječjoj papici koju svi poznamo i volimo. No, vjerujte mi molim vas, vrlo brzo ćete osjetiti svježinu i možda ćete, poput mene, sretni leći u krevet znajući da vas ujutro čeka divan i ukusan početak dana – i bit će svejedno pada li vani k’o iz kabla ili vas čeka mučan dan na poslu.

Kvalitetan doručak = ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Burek, kebab, kroasan ili pecivo s jogurtom, a kamoli instant pahuljice nisu (!) dobra opcija. Dapače, to je ravno hodanju po željezničkoj pruzi; možda vas vlak neće odmah udariti, ali kada se opustite udarit će vas ne onaj lokalni prigradski vlak, već onaj brzi iz Münchena. Također, svi koji govore da nemaju vremena za doručak su jednom riječju - lijeni. Možda da vam spomenem da ćete kvalitetnim doručkom ubrzati metabolizam i smršavjeti? Kvalitetnije i bolje funkcionirati na poslu ili faksu?

Dakle, ukoliko ste prosječan građanin, ne bavite se sportom, nemate dijabetes i ne jedete svaka tri sata, nakon buđenja je prošlo otprilike desetak sati otkad ste zadnji put jeli. Mozak traži glukozu da bi pravilno funkcionirao; mišići je također trebaju da bi se pokrenuli nakon dužeg sna. Održavanje stabilne razine šećera u krvi je bitno radi optimalnog funkcioniranja organizma, ali i da bi se osjećali dobro. Nervoza, usporenost, teško postizanje koncentracije neki su od simptoma koji se javljaju kada je tijelo gladno, a šećer u krvi padne.

Oni koji ujutro nakon buđenja samo popiju šalicu kave i tek onda mogu funkcionirati u stvari bude organizam zbog injekcije šećera i kofeina – dakle, krvni šećer se naglo podigao i samo se zbog toga osjećaju dobro, a to je vrlo kratkog vijeka. Oni pak, koji 'nemaju vremena' doručkovati, osjećat će neopisivu potrebu za slatkim i već prije pauze za ručak posegnuti će za čokoladicom ili keksima kod nekog od kolega ili u uredskoj kuhinji – baš zato što im tijelo doslovce vrišti za energijom. A još je veći šok za probavni trakt trpanje, nerijetko i dvostruko veće (od potrebne) porcije ručka u menzi.

Što jesti, a da je zdravo, ukusno i brzo za pripremu? Bez brige, ne morate se buditi sat vremena ranije nego inače, naprotiv, budite se kad i uvijek. Jednostavno je.

Doručak 1

Osobno smatram da je najbolji mogući doručak zdjelica sitno mljevenih zobenih pahuljica s laganim mlijekom i malo cimeta. Skuhajte ih u mikrovalnoj (dvije minute na 900 W) ili na štednjaku tek toliko da mlijeko proključa. Potom dodajte šaku oguljenih badema – smeđa opna badema može iritirati želudac - koje ste ugrubo narezali te žličicu meda i neko omiljeno voće. Dobro promiješajte i to je to.

Doručak 2

Voćna salata. Narežite jabuku, bananu, naranču i slično voće, ubacite šaku oraha ili badema i usto popijte čašu jogurta.

Doručak 3

Smiksajte bananu, mjericu do dvije proteinskog praška* i malo kikiriki maslaca (kupujte bio kikiriki maslac iz jednog lanca kozmetičkih i prehrambenih proizvoda; bio maslac sadrži kvalitetnija biljna ulja) u 3-4 dl hladnog mlijeka. Ovaj mi je drugi najdraži doručak, a nerijetko ga znam spojiti s prvom kombinacijom na listi.

Doručak 4

Ispecite omlet, kajganu ili jaja na oko s povrćem. Možete upotrijebiti i zaleđeno povrće poput brokula ili prokulica koje kuhajte u kipućoj vodi šest ili na pari osam minuta. Nakon kuhanja ih lagano poškropite maslinovim uljem, soli i možda češnjakom u prahu. Jaja pecite na neizgrebanoj teflonskoj ili, još bolje, tavi od lijevanog željeza (gus). Umjesto maslinovog ulja koristite maslac jer on puno bolje podnosi visoke temperature. Manje je više, dakle upotrijebite mrvicu. Ukoliko imate genetske predispozicije za visok kolesterol ili želite dodatno smanjiti masnoću obroka, izbacite žutanjke.

Doručak 5

Pojedite zrnati sir s jabukom ili sličnim kiselijim voćem.

 

Čak i ako niste gladni ili ste zaspali i sada ste u žurbi, ponesitesa sobom ili kupite usput jednu bananu ili jabuku, integralni tost iprobiotski jogurt. Glad je, baš kao i žeđ, alarm tijela da je u škripcu. Nakraju krajeva, zdravim jutrom si osiguravate kvalitetniji ostatak dana, adugoročno radite na zdravlju. Sukladno tome, gradite dobre temelje zastarost i štedite i vrijeme i novac koje biste inače trošili na posjeteliječniku i kupovanje sve skupljih lijekova.

*Za doručak je najbolje izabrati proteinski prašak baziran na bjelančevinama sirutke. Dajte prednost izolatu sirutke jer sadrži malo masti, laktoza je uklonjena i najvažnije, više od 90 posto bjelančevina odlazi u organizam. Koncentrati sirutke imaju manju vrijednost, 70-75 posto, dok ostatak odlazi probavom van. Također birajte one proteinske praške koji ne sadrže aspartam, acesulfam potassium ili sukralozu – to su ili vrlo štetni ili nedovoljno istraženi umjetni zaslađivači. Birajte one zaslađene biljkom stevijom ili one neutralnog okusa koji nemaju nikakvih dodanih sladila. To je najbolji i najkvalitetniji suplement. Proteinski prašci koji sadrže nekoliko različitih vrsta bjelančevina su dobar izbor i oni se mogu konzumirati i tijekom dana jer sporije ulaze u krvotok, a duže nas drže sitima. Izbjegavajte proteinske praške bazirane na soji. Soju bi, osim u fermentiranom obliku, poput tofua, tempeha ili soja sosa, trebalo izbjegavati, a čak i ti fermentirani oblici se trebaju jesti tek kao začin u jelima. Zašto? Dokazi o štetnosti soje su sve veći, a detalje očekujte u jednom od sljedećih članaka.