VESNA PUSIĆ NE OČEKUJE PROBLEME

Doris Pack prozvala Vladu zbog prijedloga Zakona o HRT-a

Doris Pack

Doris Pack

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Demokršćanska zastupnica Europskog parlamenta iz Njemačke Doris Pack oglasila se u srijedu priopćenjem u kojem se protivi najavljenim promjenama Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji, ističući da one dovode u pitanje neovisnost te medijske kuće. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako ne očekuje nikakve probleme s Europskom unijom u vezi s prijedlogom novog zakona o HRT-u, jer su o njemu vođene konzultacije s Europskom komisijom

'Javni interes uvijek treba biti u središtu rada medija i stoga je od najveće važnosti da HRT ostane javni servis', stoji u priopćenju Doris Pack, koja je predsjednica Odbora Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje.

Pack ističe da 'predloženi amandmani dovode u pitanje neovisnost javnog servisa', posebno ističući mogućnost da sadašnja vlada smijeni ravnatelja HRT koji je na toj dužnosti godinu dana.

Doris Pack kaže da je sadašnji zakon o HRT-u prihvaćen u sklopu prilagodbe europskim standardima i da je bio uvjet za zatvaranje poglavlja 8 (Tržišno natjecanje) i 10 (Informacijsko društvo i mediji). 'Prihvaćen je konsenzusom svih relevantnih političkih stranaka u Hrvatskoj prije samo 18 mjeseci. Što se u međuvremenu dogodilo da je potrebna promjena?', kaže Pack.

'Pozivam hrvatsku vladu da ne odstupa od politike konsenzusa koja je dovela do prihvaćanja postojećeg zakona i naglašavam važnost da se konzistentno poštuju preuzete obveze kako bi se hrvatski javni elektronski medij razvio kao institucija neovisna od političkog upletanja. Zakoni koji su prihvaćeni kao dio pristupnih pregovora bili su i ostaju ključni za ulazak u EU', naglašava Pack.

HTV doznaje da će svoje mišljenje o izmjenama Zakona o HRT-u Bruxelles u Zagreb poslati potkraj ovog tjedna.

'Ne očekujem nikakve probleme oko prijedloga Zakona o HRT-u s obzirom da su se u vrijeme izrade toga prijedloga vođene intenzivne konzultacije s predstavnicima Europske komisije. Stoga mislim da tu ne bi trebalo biti nikakvih problema', rekla je Vesna Pusić u Bruxellesu nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Hrvatske i EU-a.

Sredinom svibnja otvorena je dvotjedna javna rasprava o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, nakon koje je Vlada uputila konačni prijedlog zakona u Sabor gdje su predviđena dva čitanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi