DRŽAVA SE TRGNULA

DORH poništio Faninu kupnju zemljišta na Marjanu!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 03.02.2011 17:19
  • Objavljeno 03.02.2011 u 14:03
Fani Horvat Kerum

Fani Horvat Kerum

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Feđa Klarić

Novi obrat u 'slučaju Marjan': taman kad je Županijska skupština započela raspravu o prvokupu zemljišta unutar park šume, koji je Kerumova supruga Fani Horvat izbjegla i tako prekršila Zakon o zaštiti prirode, sa svojim otkrićem oglasilo se Državno odvjetništvo u Splitu. Ukratko, zaključili su da četvrtina zemljišta na kojemu Fani planira graditi restoran i kafić spada u pomorsko dobro, pa uopće nije ni smjelo biti prodano!

Reagiralo se munjevito – splitskom katastru upućen je opširni elaborat i očekuje se da će ovaj podatak vrlo brzo biti upisan i u zemljišne knjige. Od Faninih pet i pol tisuća kvadrata pod posebni režim spada točno 1.316 četvornih metara, to će ubuduće i službeno biti državno vlasništvo koje se ne smije prodavati, niti se na njemu smije graditi. Slijedom toga, Odvjetništvo je ugovor između Fanine tvrtke Latebra i nekoliko bivših vlasnika ovog zemljišta proglasilo ništavnim baš zbog tih 1.316 kvadrata.

Točno dva tjedna trajao je DORH-ov postupak: detaljno su se češljali popisi čestica na Marjanu, pa se ustanovilo da su brojevi promijenjeni: zemljište je pod starim brojevima čestica doista bilo u sastavu pomorskog dobra, no nakon što nje napravljena nova parcelacija, slučajno ili ne, taj podatak se izgubio.

Što će se ubuduće događati s ovim dijelom Marjana, zasad nije potpuno jasno – ugovor o kupoprodaji zemljišta je djelomično poništen, a gotovo je sigurno da će zbog promijenjenih uvjeta propasti i urbanistički natječaj na kojemu je prvu nagradu odnio rad splitskog arhitekta Nene Mikulandre. Dakle, od gradnje u splitskoj park šumi u dogledno vrijeme ne bi trebalo biti ništa. Država će i službeno izvlastiti bivše vlasnike zemljišta, a kako će oni riješiti svoje odnose s Fani Horvat – problem je koji se samo njih tiče...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!