HAJDAŠ DONČIĆ NAJAVIO

DORH će istražiti nesreću u tunelu Plasina?

27.07.2013 u 21:28

Bionic
Reading

'Tražit ću od DORH-a da istraži kako je postavljen poklopac tog šahta. Sve ćemo istražiti do posljednje sitnice. Ovo je pitanje sigurnosti i s time nema igranja. Ići ću do kraja i nitko neće biti zaštićen', rekao je za Jutarnji list ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, komentirajući postavljanje neodgovarajućeg poklopca na šahtu ispred tunela Plasina

Osim Hajdaševe najave angažiranja DORH-a, HAC je danas najavio i osnivanje već trećeg povjerenstva kako bi se detaljno istražile okolnosti prometne nesreće 20. srpnja u tunelu Plasina, piše Jutarnji list.

Odluka o novom povjerenstvu donesena je nakon što je Jutarnji list objavio da je Uprava HAC-a skrila izvještaj povjerenstva tvrtke za Održavanje i naplatu u kojem se navodi da su njihovi djelatnici redovito pregledavali šahtove na autocesti Zagreb - Split te da poklopac koji je pukao nije originalni proizvod.

No tekst u Jutarnjem listu HAC je demantirao rekavši da su svi šahtovi pregledani te je ustanovljeno da nema opasnosti za sigurnost prometa i korisnika.

'Izvještaj Sektora za održavanje HAC-ONC-a, koji se spominje u tekstu, Uprava je smatrala pristranim jer se u zaključku predmetnog Izvještaja navodi da su službe održavanja obavljale preglede revizionih okna i okna drenaže prema pravilima struke, odnosno utvrđenim pravilima Standarda redovnog održavanja, a što je sve kontradiktorno prema upisanim količinama sati rada i broja pregledanih okana (šahta) iz dnevnika rada. Vezano uz dio Izvještaja u kojem se navodi kako je sporni poklopac neoriginalno spojen s okvirom revizionog okna, uprava HAC-ONC-a nije bila u mogućnosti prejudicirati da je do pucanja poklopca došlo iz tog razloga, a sve prije vještačenja poklopca', priopćili su iz HAC-a.