ŠUTNJA NA GLASAČKOM MJESTU

Donosimo vam pravila za referendum o EU

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 30.12.2011 10:46
  • Objavljeno 30.12.2011 u 07:00
referendum eu

referendum eu

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je za tportal da će na referendumu o priključenju Hrvatske Europskoj uniji 22. siječnja moći glasati hrvatski državljani s biračkim pravom, koji će se tog dana zateći izvan mjesta prebivališta ako do 7. siječnja zatraže privremeni upis, odnosno prethodnu registraciju u uredima za opću upravu

U nadležnim tijelima državne uprave, čija će vrata biti otvorena i 6. i 7. siječnja, mogu se podići potvrde koje omogućuju biračima da glasaju izvan mjesta prebivališta. Birači koji znaju da će 22. siječnja biti u inozemstvu, morat će se do istog roka registrirati za glasanje u inozemstvu pri diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u kojem namjeravaju glasati.

Odgovarajući na pitanja o nizu manjkavosti pravnog okvira za provedbu referenduma na koje je ukazao GONG, predsjednik DIP-a Branko Hrvatin potvrdio je i da se, s obzirom na to da Zakon o referendumu ne propisuje institut referendumske šutnje, u provedbi referenduma 22. siječnja neće ograničavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje: Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?

Zabranjena promidžba u radijusu 50 metara

Institut šutnje koji zabranjuje promidžbu referenduma objavljivanjem izjava i intervjua danih od osoba koje podržavaju, odnosno ne podržavaju priključenje EU, neće se primjenjivati na dan uoči referenduma, kao ni samog 22. siječnja. Glasovanje, podsjetimo, traje od 7 do 19 sati.

Iznimno od navedenog pravila, ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini ('u krugu od oko  50 metara') zabranjena je pozitivna ili negativna promidžba referenduma te nije dopušteno ni na koji način navoditi birače kako glasovati(dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua odnosno izjava i sl.).

Članovi glasačkih odbora dužni su ukloniti sav nepropisno postavljeni materijal, u što ulaze i simboli EU-a, jer se na glasačkim mjestima mogu isticati samo hrvatski  grb i zastava, te obilježja županija, gradova i općina u skladu s njihovim statutima.

Sastavi povjerenstava i odbora za provedbu glasanja

DIP je imenovao povjerenstva za provedbu referenduma u županijama i Gradu Zagrebu iz redova sudaca s prebivalištem u tim županijama. Županijska povjerenstva imenovat će gradska, odnosno općinska povjerenstva, koja će činiti predsjednik, dva člana i njihovi zamjenici. Najkasnije 13. siječnja u 24 sata, povjerenstva za provedbu referenduma u Gradu Zagrebu, gradu i općini imenovat će odbore za provedbu glasanja, koji će imati predsjednika, dva člana i njihove zamjenike.

(Ne)ravnomjerna promidžba

Podsjetimo, prema preporukama Venecijanske komisije, javna sredstva za kampanju trebala bi se ravnomjerno rasporediti za informiranje o obje ponuđene opcije - jednaka sredstva trebali bi dobiti i oni koji se protive pristupanju EU. DIP konstatira da sredstva za provedbu referenduma Vlada osigurava iz proračuna, ali ne rasvjetljuje pitanje financiranja i sadržaja kampanje: 'DIP cijeni da tijekom promidžbe referenduma treba poštovati načelo na temelju kojeg se kako osobama koje podržavaju, tako i osobama koje ne podržavaju udruživanje RH u Europsku uniju omogućava ravnomjerna promidžba te slobodno izražavanje svojih stajališta i njihovo predstavljanje javnosti'.

Prilikom navedenih imenovanja, uzimat će se u obzir uključivanje 'osoba koje su u svom dosadašnjem radu na izborima pokazale da imaju potrebna stručna znanja i vještine za provedbu takvih postupaka'.

DIP za glasačka mjesta u inozemstvu, a gradska/općinska povjerenstva za područje RH, moraju objaviti koja su glasačka mjesta određena s naznakom koji će birači glasovati na pojedinim glasačkim mjestima, najkasnije 11. siječnja do 24 sata.

Do istog roka, ministar obrane odredit će glasačka mjesta za birače na službi u Oružanim snagama RH; ministar pomorstva, prometa i infrastrukture odredit će glasačka mjesta za članove posada pod hrvatskom zastavom u inozemstvu; ministar pravosuđa odredit će glasačka mjesta za birače lišene slobode.

Promatranje referenduma

Referendum su, potvrdio je DIP, ovlaštene promatrati političke stranke i nevladine udruge koje djeluju na području neovisnog promatranja izbornih postupaka i ljudskih i građanskih prava, koje podnesu zahtjev za promatranje referenduma i kojima DIP izda dozvolu za promatranje i iskaznice promatrača, kao i strani promatrači na temelju podnesenog zahtjeva.

Zakon o referendumu, podsjeća DIP, ne sadrži odredbe kojima se sudjelovanje u radu gradskih odnosno općinskih povjerenstava, ili odborima uvjetuje članstvom u nekoj političkoj stranci, kao ni zapreka da navedeni članovi budu pripadnici neke političke stranke.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi