ZAIGRAO SE

Dončić se posuo pepelom: Hipotetski sam govorio o prodaji HAC-a

22.11.2014 u 19:41

Bionic
Reading

Nakon burnih reakcija Ministarstvo prometa objasnilo je izjavu ministra Siniše Hajdaša Dončića u kojoj je iznio zamisao o prodaji poduzeća HAC-ONC. Tvrde da je o tome govorio samo hipotetički

Hajdaš Dončić jučer je najavio tu mogućnost ako propadne monetizacija autocesta.

Najava prodaje HAC ONC-a, tvrtke koja se bavi održavanjem autocesta i naplatom cestarina, poprilično je iznenadila premijera Zorana Milanovića koji je gostujući jučer u emisiji HTV-a Javna stvar ostao zatečen.


U priopćenju iz Ministarstva prometa, među ostalim, navedeno je kako je ministar na hipotetsko pitanje dao hipotetski odgovor kako je moguće HAC ONC jednog dana i privatizirati. Naglasio je pritom kako privatizacija nije alternativno rješenje povrata kreditnog duga koji trenutačno iznosi 4,1 milijardu eura. Ne postoji nikakva odluka o mogućoj privatizaciji HAC ONC-a niti se u Vladi o tome razgovaralo, istaknuto je u priopćenju.

Ministar je još jednom naglasio kako je model koncesije autocesta najbolji za rješavanje problema kredita. U protivnom slijedi otplata duga tijekom 25 godina i vraćanje više od osam milijardi eura.

Najavu prodaje te tvrtke oštro je osudila i predsjednica ORaH-a Mirela Holy. 'Jako neobična i neodgovorna izjava s obzirom na samu činjnicu da je provedeno skupljanje potpisa za provođenje referenduma oko sprečavanja monetizacije. To što su organizatori prikupili dovoljan broj potpisa jasno govori kakvo je mišljenje građana o toj temi. Ovakva vrsta neodgovorne ucjene doista nije u redu', izjavila je Holy.