seksualno uznemiravanje

Domovinski pokret zbog Matanića prozvao ministricu Obuljen-Koržinek i Jelenu Veljaču

08.04.2024 u 13:56

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić u ponedjeljak je pozvao ministricu kulture i medija Ninu Obuljen-Koržinek da se izjasni o slučaju redatelja Dalibora Matanića i njegovom priznanju da je, pod utjecajem droge i alkohola, seksualno uznemiravao kolegice

Na konferenciji za novinare Radić je istaknuo da je, koliko zna, Matanić, umjetnički direktor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a da umjetničkog direktora i ravnatelja te ustanove postavlja ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.

Smatra kako tu postoji vrlo jasna poveznica s politikom, ali da nije vidio ministricu Koržinek da je reagirala na ovaj slučaj, kao niti da su reagirali Jelena Veljača, inicijativa "Spasi me", niti razne udruge.

To znači da smo apsolutno u pravu kada govorimo da Istanbulska konvencija nije ništa doprinijela u zaštiti prava žena, već se gura rodna ravnopravnost na način koji je krajnje ruban, a rekao bih malo i degutantan, ocijenio je Radić.

Pozvao je ministricu Ninu Obuljen Koržinek da se o izjasni o ovome slučaju, jer se radi o nadležnosti Ministarstva kulture te stoga jer je Matanić, kako smatra, "njen izabranik i mezimac".

Predsjednica osječkog DP-a i kandidatkinja u 4. izbornoj jedinici Jesenka Ricl kazala je kako od Državnog odvjetništva očekuje da u što kraćem roku napravi izvide u tome slučaju. Ricl je apelirala da se sudski postupci u takvim predmetima ubrzaju i da se povećaju kazne počiniteljima za kaznena djela seksualnog uznemiravanja i druga srodna kaznena djela.

Također ističe kako je očekivala da će "ljevica malo glasnije progovoriti i više reagirati o takvoj situaciji".