sastavljanje većine

Domovinski pokret nije prvi izbor za Plenkovića, ovo su stranke među kojima traži partnere

18.04.2024 u 19:18

Bionic
Reading

Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, govore izvori za Jutarnji list, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret i probati na svoju stranu privući liberale.

U toj bi kombinaciji sa svojim 61 mandatom i osam zastupnika manjina HDZ imao 69. Ako bi IDS, Fokus i Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca pristali na bilo koji način podržati novu Plenkovićevu Vladu, pa možda i tek iz Sabora, uz poruku biračima da time sprečavaju radikalnu desnicu da uđe u Banske dvore, HDZ-u bi nedostajale samo dvije ruke, piše Jutarnji list.

Te dvije ruke mogli bi, piše taj list, dobiti među pojedincima u Domovinskom pokretu ili možda i Suverenistima koji su nastupali na listi Mosta i osvojili svoje mandate.

Međutim, kako piše Telegram, IDS, Fokus i Posavec navodno su se obećali podržati Zorana Milanovića za mandatara.

IDS-ov lider Dalibor Paus ranije je rekao da od suradnje s HDZ-om neće biti ništa. Potvrdio je kako se nije čuo sa Milanovićem, niti Plenkovićem, već jedino s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom koji ga je pitao je li IDS spreman razgovarati o mogućoj suradnji oko formiranje nove vlade.

Matija Posavec koji je sa svojom listom osvojio dva mandata kazao je da ga iz HDZ-a nitko nije kontaktirao. 'Kao što smo rekli prije, a toga se držimo i dalje, podržat ćemo vladu lijevog centra, ukoliko će biti prostora za njeno sastavljanje', poručio je.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić

Kada je u pitanju Fokus, Dario Zurovec koji je osvojio mandat, priznao je da je bliži SDP-u i da su ga zvali iz oba tabora. 'Rekao sam im da sjaše, moram se prvo dogovoriti s ljudima iz stranke i ljudima koji su mi dali najveću podršku. Mislio sam izvesti mini referendum te pitati svoje birače u kojem smjeru žele da idem', kazao je.