izvještaj iz stožera

Plenkovićev pozvao HDZ-ovce da proslave i prerezao tortu, čelnici stranke nazdravili šampanjcem

17.04.2024 u 19:24

Bionic
Reading

Tportal je u srijedu navečer u izbornom stožeru HDZ-a, u kojem pratimo rezultate parlamentarnih izbora

00:40 Svoj govor održao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je u dvoranu tradicionalno ušao uz 'Eye of the tiger'. 'Pozivam sve stranke koje su dobile povjerenje građana, a ne pokazuju apriori isključivost... Vođenje hrvatske vlade treba ići onome tko je pobijedio na ovim izborima, a to je HDZ sa svojim partnerima', rekao je Plenković, zahvaljujući potom pojedinačno svim partnerima HDZ-a. Govor je prekidan uz pljasak i sklandiranje okupljenih HDZ-ovaca.

Nakon završetka pozvao je sve da proslave te su visoki dužnosnici na bini nazdravili šampanjcem, a Plenković je prerezao pobjedničku tortu potom je u dobrom rasapoloženju krenuo pozdravljati okupljenje od kojih su se mnogi poželjeli fotoggrafirati sa šefom za uspomenu.

23:53 U HDZ-u se govor Ivana Penave gledao bez zvuka, a govor Nikole Grmoje slušan je uz gotovo nikakve reakcije. Govor Peđe Grbina slušao se pak uz negodovanje, dok je netko iz publike komentirao: 'Prodao si se Milanoviću.'

23:19 U HDZ-u traje veliko iščekivanje - čeka se obraćanje Andreja Plenkovića. Dvoranom se prolomio pljesak kad su se vratili na 64 mandata.

23:01 U HDZ-u je i dalje vesela i optimistična atmosfera. Branko Bačić nam je kazao da se dolazak predsjednika stranke može očekivati malo kasnije, kada se situacija s mandatima 'još malo podeblja'.

22:57 Marin Piletić potvrdio je da će HDZ u eventualnoj budućoj vladi nastaviti suradnju s dosadašnjim partnerima, posebice nacionalnim manjinama. 'Sasvim sigurno očekujem da će sve nacionalne manjine podržati buduću vladu koju će voditi Andrej Plenković i HDZ', rekao je.

22:34 Doznajemo da se predsjednik HDZ-a Andrej Plenković neće spustiti u dvoranu prije 23 sata. U izbornom stožeru HDZ-a nestrpljivo očekuju dolazak predsjednika stranke.

Atmosfera u HDZ-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

22:16 'Sjajan rezultat, pobjeda HDZ-a garantira nastavak politike stabilnosti i sigurnosti, proeuropske i euroatlantske politike te omogućava razvoj Hrvatske', kazao nam je Davor Ivo Stier. Zadovoljan je i svojim rezultatom u VI. izbornoj jedinici, koja slovi kao vrlo zahtjevna.

Davor Ivo Stier za tportal Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

21:56 Atmosfera u HDZ-u je sve glasnija. Žamor je sve veći, a među okupljenima se može čuti kako govore da je sve bolje i bolje kao večer teče. Za razliku od sličnih dočeka u prošlosti, glazba se pušta iznimno tiho, tako da uzvanici 'minglaju' i razgovaraju, a nema plesa i pjesme - zasad.

21:33 Gordan Jandroković zadovoljan je rezultatima. 'Ovo je velika pobjeda HDZ-a, treća zaredom', kazao nam je Jandroković, dodavši da im je ovo veliko priznanje od građana koji nisu željeli slijediti politiku SDP-a i Milanovića, a koji su željeli na vulgaran način i teškim riječima obračunati se s HDZ-om. Građani su im poručili da to nije politika koju žele, naveo je. Ne želi još govoriti o eventualnim partnerima za slaganje Vlade, ali se još jednom dotaknuo Zorana Milanovića. 'Oni koji su slijedili Zorana Milanovića doživjeli su politički poraz', kazao je Jandroković.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

21:05 U HDZ-u erupcija oduševljenja, javlja reporter tportala iz stožera te stranke. Kada su pročitani prvi rezultati DIP-a, HDZ je doslovno eksplodirao od sreće zato što su rezultati pokazali da osvajaju čak 67 mandata. Okupljeni su počeli skandirati 'Pobjeda, pobjeda' i oduševljeno su pljeskom pozdravljali pojedinačne rezultate iz izbornih jedinica u kojima su nadmoćno pobijedili.

21:00 Glasnogovornik Vlade Marko Milić poručio je da je atmosfera pobjednička.

Marko Milić za tportal Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

20:50 Ivan Anušić zadovoljan je odrađenim poslom u Slavoniji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ante Srzić / tportal.hr

20:30 Dvorana u hotelu Westin sve je punija uzvanicima, a i optimizam je još više porastao nakon što su druge ankete pokazale da dobivaju 59 mandata. Očekuju ih još više do kraja večeri, prema riječima Damira Habijana. Nije želio komentirati poruku iz Domovinskog pokreta da su spremni koalirati s HDZ-om, ali bez SDSS-a.

'Pričekajmo kraj večeri', poručio je.

20:04 Profesorica Alemka Markotić, koja se također se nalazi na izbornoj listi HDZ-a, dala je izjavu za tportal. Marković je kazala da očekuje kontinuitet i pobjedu HDZ-a te nastavak svih razvojnih projekata koji su započeti - od ulaganja u bolnice do ulaganja u znanost i zdravstvo.

Kaže da ju je HDZ-u privuklo to što se posljednjih godina puno radi i ulaže u sve ključne strateške elemente.

'Mislim da je državi potreban kontinuitet', poručila je Markotić, dodavši da bi, kada bi se to sada zaustavilo, moglo značajno utjecati na sve izvore financiranja iz Europske unije, možda i na gubitak sredstava i za zdravstvo i školstvo. Kaže da će uvijek ostati liječnik, a ako može više djelovati za boljitak pacijenata i zdravstva, to će i pokušati, rekla je o svojim budućim planovima.

19:50 HDZ je pripremio i obilan švedski stol za članove stranke i goste.

19:40 U razgovoru s okupljenim HDZ-ovcima i simpatizerima može se čuti kako očekuju da će imati bolje rezultate nego što im daju ankete. Neki od njih u neformalnom razgovoru kažu da će distorzija između stvarnih rezultata i anketa ovog puta biti još viša nego što je to bio slučaj u prošlosti. Smatraju da je ljudima dosta ove rafalne paljbe sa svih na račun HDZ-a i da će u intimi izbornog mjesta izabrati stabilnost koju donosi njihova stranka.

19:20 Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo izlaznim anketama te vjeruje, poučen ranijim iskustvima, da će rezultat biti i bolji.

19:00 U HDZ-u vlada suzdržano zadovoljstvo nakon objave izlaznih anketa. Rezultate su dočekali Marko Pavić, Vili Beroš i drugi s koalicijskim partnerom Hrvojem Zekanovićem. Dvorana u hotelu Westin tek se puni jer mnogi dužnosnici još nisu došli. Zekanović kaže da je zadovoljan rezultatima, da su daleko bolji od ostalih i sugerira da će im, ako bude trebalo, pomoći opcija bliska Velimiru Bujancu.

Izvor: tportal.hr / Autor: Ante Srzić

Prema rezultatima izlaznih anketa, HDZ osvaja 58 mandata. Na prošlim parlamentarnim izborima nakon izlaznih anketa HDZ je dobio 61 mandat.

18:45 U stožeru HDZ-a neće se točiti alkohol, već samo bezalkoholna pića. Hrana se očekuje oko 20 sati.

'Najbolji smo, puno bolji od konkurencije, za 17 mandata bolji od SDP-a, ovo je obećavajuće', kazao nam je Zekanović, dodavši da se treba još malo strpjeti.