PREDSJEDNICA NA OBLJETNICI HVU

'Dolazi razdoblje koje donosi nove izazove sigurnosnom sustavu'

18.12.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Hrvatsko vojno učilište (HVU) 'Dr. Franjo Tuđman' svečano je u petak se obilježilo 24. godišnjica osnutka HVU-a, a svečanosti je nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je naglasila da je učilište dalo veliki doprinos u transformaciji obrambenog sustava na putu ulaska u NATO saveza.

Podsjetila je da je u rujnu ove godine učilište preimenovano u HVU "Franjo Tuđman" te da je tom odlukom još jednom istaknuta uloga prvog hrvatskog predsjednika u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske i njegova ulogu u Domovinskom ratu.

Kazala je kako je danas potrebno s posebnim pijetetom sjetiti se svih poginulih branitelja i polaznika učilišta.

Podsjetila je da je učilište ustrojeno u teškim uvjetima tijekom rata, a da je u mirnodopskom razdoblju nastavljena njegova uspješna misija i transformacija. Ustvrdila je kako je učilište dalo veliki doprinos u transformaciji obrambenog sustava na putu ulaska u NATO savez te da je kruna rada ustanove afirmacija unutar sveučilišne zajednice.

Čestitala je i zahvalila svima koji su radili na izgradnji i osnaživanju te obrazovne ustanove.

Ugrađeno iskustvo i znanje osnovne su snage učilišta koje je uvijek znalo prepoznavati potrebe naših oružanih snaga i obrambenog sustava, kazala je te dodala da dolazi razdoblje koje donosi nove izazove sigurnosnom i obrambenom sustavu.

Predsjednica je u društvu načelnika Glavnog stožera OS RH generala Drage Lovrića uručila promaknuća i nagrade časnicima učilišta, kao i "uspomenice" obitelji Franje Tuđmana obiteljima poginulih ili preminulih branitelja i visokih časnika, čije razne ustrojbene cjeline nose imena generala Janka Bobetka, Blage Zadre Andrije Matijaša Pauka, Damira Tomljanovića te Predraga Matanovića.

Obljetnicu djelatnicima i polaznicima HVU "Dr. Franjo Tuđman" čestitao je i načelnik glavnog stožera koji je rekao da bi transformacija učilišta trebala biti dovršena 2020.