SVE NA JEDNOM MJESTU

[DOKUMENT] Nove mjere crno na bijelo: Što se, gdje i od kada uvodi?

20.11.2020 u 15:04

Bionic
Reading

U noći sa subote na nedjelju u cijeloj Hrvatskoj stupaju nove, strože epidemiološke mjere koje će biti na snazi do 15. prosinca. U pojedinim županijama donesene su uz to zasebne mjere, poput onih u Varaždinskoj, u kojoj su najjače restrikcije. Nakon što je mjere ukratko danas predstavio šef nacionalnog Stožera Davor Božinović, one su objavljene na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite

Nacionalne mjere na snagu stupaju 22. studenog i traju do 15 prosinca. U kratkim crtama: javna okupljanja ograničavaju se na 25 osoba, svadbe na 15, a sprovodi na 25. Na privatnim svečanostima smije biti najviše deset osoba. Potpuno se zatvaraju noćni klubovi i kasina te automat klubovi.

Video: Emica Elvedji/PIXSELL

Kafići i ugostiteljski objekti smiju raditi do 22 sata, a od tog vremena pa do šest sati ujutro vrijedi zabrana prodaje alkoholnih pića.

Na kino predstavama, vjerskim obredima, u izložbenim prostorima te na sjednicama predstavničkih tijela za svaku prisutnu osobu moraju biti osigurana četiri metra kvadratna prostora.

Nove mjere za cijelu Hrvatsku by Tportal.hr on Scribd

Najstrože mjere donesene su posebno za Varaždinsku županiju, u kojoj je danas preko 300 novih slučajeva zaraze i čiji župan Radimir Čačić već dulje vrijeme traži stroge mjere.

Tamo one stupaju na snagu već od subote i vrijede do 4. prosinca.

  • +8
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Okupljanja na otvorenom ne smiju obuhvaćati više od 20 osoba, a okupljanja u zatvorenom su zabranjena. Obustavlja se potpuno rad ugostiteljskih objekata, izuzev onih koji dostavljaju hranu. Obustavljaju se kulturne priredbe, izložbe… Zabranjuju se sportska natjecanja u timskim sportovima u kojima dolazi do kontakta među igračima, a zatvaraju se i sportski tereni i rekreacijski centri.

Mjere za Varaždinsku županiju by Tportal.hr on Scribd

Dodatne mjere uvedene su i u Osječko-baranjskoj županiji, no neusporedivo blaže od onih u Varaždinu. One su slične nacionalnim mjerama.

Mjere za Osječko-baranjsku županiju by Tportal.hr on Scribd

Posebne mjere donesene su i za Daruvar od subote 21. studenog do 15. prosinca.

Tamo se odgađaju sve manifestacije, izložbe, priredbe, znanstveni skupovi… U ugostiteljskim objektima u sastavu obiteljskih gospodarstava broj gostiju ne smije biti veći od 15.

U jednom ugostiteljskom objektu smije se održavati samo jedno privatno okupljanje i to do 15 osoba.

Obustavljaju se sportske aktivnosti osim onih za natjecatelje.

Mjere za Daruvar by Tportal.hr on Scribd

Posebne mjere donesene su i za Gospić. One na snagu stupaju u subotu i vrijede do 4. prosinca.

Tamo se broj okupljenih na vjerskim obredima, kino projekcijama, u muzejima i slično ograničava na 50 bez obzira na veličinu prostora.

Također se sportske dvorane ne smiju koristiti ni za što osim za ekipe unutar sportskih natjecanja.

Preporuka je da se izbjegavaju obiteljska okupljanja, a ako do njih dođe, da se međusobno druže članovi najviše dva kućanstva.

Nove mjere za Gospić by Tportal.hr on Scribd