aktivnost zastupnika

[DOKUMENT] Jedni su se zavjetovali na šutnju, drugi se nisu gasili, a treći uopće nisu ni dolazili: Što to otkriva statistika zagrebačke gradske skupštine

16.03.2021 u 08:20

Bionic
Reading

Za danas sazvana 40. sjednica Skupštine Grada Zagreba trebala bi biti i zadnja u ovom sazivu. Kažemo trebala jer se sve glasnije spominje mogućnost da se u travnju održi još jedna, ali za to još nema potvrde. Kako su zastupnici radili zaključno s 39. sjednicom, donosimo u kratkom pregledu

Statistika drugog najvećeg parlamenta u državi pokazuje da su Zagrepčane u protekle četiri godine predstavljala 72 zastupnika, a izabran je 51.

Neki, naime, iako su izabrani, u Skupštinu nisu ni došli zbog političkih neslaganja. Pokojni Branko Lustig, koji izabran na listi BM 365, od Skupštine je odustao jer je shvatio da će morati dignuti ruku za micanje Trga maršala Tita, što je bio uvjet Bandićevih partnera Neovisni za Hrvatsku za to da im osiguraju većinu.

Iako je tvrdio da na njega nitko nije vršio pritisak i da je odustao koji dan prije konstituiranja Skupštine jer je prestar, da nešto nije štimalo, bilo je jasno iz popisa zastupnika što su ga novinari dobili uoči konstituirajuće sjednice, a na kojem je bilo Lustigovo ime i nakon što se iz prvog pokušaja konstituirajuća sjednica nije uspjela održati.

Umjesto njega naknadno se našao Vjekoslav Jeleč, neurokirurg iz Kliničke bolnice Dubrava, a koji je bio samo jednoj sjednici, da bi ga potom zbog nespojive dužnosti zamijenio Darko Katuša. Dosta zastupnika otišlo je iz osobnih razloga, pa je tako poslije treće sjednice otpala Iva Kvakić (Za Grad).

Tomašević apsolutni rekorder

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), kandidat za gradonaačelnikaa na predstojećim lokalnim izborima, apsolutni je rekorder po uključivanju u rad sjednica Skupštine. Iako nije bio na njih 39, već na 36, postavio je 23 pitanja i prijedloga, u raspravama je sudjelovao 258 puta, za povredu Poslovnika javio se 12 puta, imao je 13 ispravaka netočnih navoda, replicirao je 191 put, a s replikom se nije slagao i ispravljao je netočan navod 56 puta.

Na svih 39. sjednica prisustvovalo je tek 17 zastupnika. Na jednoj manje, 38, bilo ih je 11. Sam dolazak i registracija ne znače nužno da su na sjednici - koje su se često znale otegnuti i na tri dana - aktivno sudjelovali. Valja napomenuti kako je prisustvovanje sjednici honorirano s oko 1600 kuna.

Skupštinska statistika tako otkriva da je među najaktivnijima, onima koji su bili na svih 39 sjednica, Renato Petek (nestranački), koji je u pitanjima i raspravama sudjelovao 121 put, upisao je 63 replike, a imao je i 32 pitanja i prijedloga, kao i 21 ispravak netočnog navoda. Njemu su uz bok dvojica SDP-ovca, Matej Mišić i Saša Molan. Mišić je u raspravama sudjelovao 139 puta i imao 32 pitanja i odgovora dok je Molan sudjelovao 170 puta te imao sedam pitanja i prijedloga.

Na drugoj pak strani dolazak na 39 sjednica zabilježili su Ševko Omerbašić (BM365), Radenko Tomić (BM 365), Miroslav Polovanec (nestranački) i Jozo Miličević (nestranački), čiji je doprinos radu na sjednicama Skupštine bio mizeran ili preciznije izuzmemo li trenutak dizanja ruke - nikakav.

Omerbašić je od 39 sjednica tek jednom sudjelovao u raspravi, Tomić se uspio jednom javiti i postaviti pitanje te jednom replicirati. Polovanec je, podsjetimo, uz Jozu Miličevića i Iliju Čorića spasio na kraju 2018. skupštinsku većinu dignuvši ruku za proračun iako su dva tjedna ranije sva trojica tvrdila da to neće napraviti jer do tada su faktički bili oporba.

Polovanec je ušao u Skupštinu na listi HSLS-a, da bi iz njega bio izbačen nakon spomenutog događaja. Na 39 sjednica jednom se javio za pitanje, jednom je sudjelovao u raspravi i jednom je replicirao.

Jozo Miličević, umirovljeni general bojnik i zapovjednik 1. gardijske brigade od 1994. do 1997., u Skupštinu je ušao s liste Sandre Švaljek, a bio je tek nešto aktivniji od Tomića i Polovanca. Postavio je šest pitanja i prijedloga, a u raspravama je sudjelovao četiri puta.

Iako su bili tek na jednoj sjednici manje (38), Rada Borić (Nova ljevica), Tomislav Stojak (Nestranački), Vladimir Ferdelji (nestranački), Stanko Kordić (GLAS) i Anka Mrak Taritaš (GLAS) bili su među najaktivnijim zastupnicima. Borić je tako sudjelovala u raspravama 117 puta i 42 puta je replicirala, a 22 puta imala je ispravak netočnog navoda.

Stojak, iz čijih ćete istupa shvatiti smisao postojanja gradskog zastupnika, fokusiran na boljitak stanovnika Rudeša, iz kojeg dolazi, u raspravama je sudjelovao 119 puta, imao je 10 pitanja i prijedloga, 64 replike i 22 neslaganja s njima.

najviše ispravaka netočnih navoda

Zvane Brumnić rekorder u repliciranju

Gledao po svakoj rubrici zasebno, najviše pitanja i prijedloga imali su Renato Petek i Matej Mišić (32), najviše je u raspravama sudjelovao Tomašević (258), najveći broj povreda Poslovnika registrirao je Mišić (56), Zvane Brumnić (SDP) imao je najviše ispravaka netočnih navoda (18), a i najviše puta je replicirao (216). Najviše neslaganja s replikom i ispravkom netočnog navoda imao je Tomašević (56).

Za razliku od puno mlađih zastupnika koji su se zavjetovali na šutnju, Ferdelji je sudjelovao u raspravama 125 puta, 57 puta je replicirao, a 28 puta izrazio neslaganje s replikom. Kordić je pak sudjelovao u raspravama 233 puta, uputio je 19 pitanja i prijedloga te replicirao okruglo 200 puta.

Mrak Taritaš sudjelovala je pak u raspravama 216 puta, imala je osam pitanja i prijedloga, a replicirala je 166 puta. Na suprotnom polu, na 38 sjednica bio je i Ilija Čorić, profesionalac u HSS-u sve do čuvnaenog prelaska na Bandićevu stranu i izbacivanja iz te stranke. U raspravama je sudjelovao devet puta i jednom replicirao.

Na kraju valja dodati kako dio zastupnika vodi pojedine Odbore, dio na njima sudjeluje, zasebno prima i honorare za njih, ali ta statistika nije sastavni dio ovog teksta koji se bavio samo sjedicama Skupštine. Tko će se od njih ponovno naći na izbornim listama znat će se vrlo skoro, a tko će biti izabran bit će poznato treće nedjelje u svibnju.

Detaljnu statistiku o svim zastupnicima možete pogledati u nastavku.

  • +4
Skupština Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL