SMRT U DUBRAVI

Doktor koji je pritisnuo ranu morao je pobjeći

01.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Kako je moguće da ranjenik iskrvari usred bolnice, bilo je pitanje koje su mnogi građani jedni drugima postavljali komentirajući jučer krvavu dramu s tragičnim ishodom koja se u petak rano ujutro odigrala u bolnici u Dubravi.

ZAGREB - Podsjetimo, Hrvoje Jurić iskrvario je nakon što ga je u bolničkoj ambulanti u nogu ranio policajac braneći sebe, medicinsko osoblje i kolege od napada škarama i iglom.

Stručnjaci objašnjavaju da brzina iskrvarenja ovisi o veličini rupe nastale ozljedom bedrene arterije, dinamikom kretanja ranjenika te činjenicom je li na vrijeme zaustavljeno krvarenje. Dr. sc.Leonardo Patrlj, predstojnik Klinike za kirurgiju bolnice u Dubravi, prenio je jučer dodatne detalje koje su mu ispričali očevici nemilog događaja, a koji idu u prilog tezi da Hrvoju Juriću liječnici jednostavno nisu mogli na vrijeme pomoći.

- Pritvorenik je došao u pratnji policije, pružena mu je pomoć te je tijekom obrade bio pristojan. Jedino je stalno ponavljao kako policija želi nauditi njegovu djetetu te da ih mora ‘riješiti’. Kada je ugledao policajca, potpuno je podivljao. Uzeo je škare koje nisu bile bolničke, nego policijske, te nasrnuo na policajca koji je izvukao pištolj i pucao mu u natkoljenice - rekao je Patrlj. Krv je šikljala na sve strane, a jedan je liječnik rukama zaustavljao obilno krvarenje, piše Jutarnji list.

- U tom trenutku Jurić je uzeo pištolj policajca koji je bio u futroli, policajac je povikao da nasilnik ima pištolj i liječnik je pustio njegovu nogu. To nije bila normalna situacija, čovjek se nadljudskim snagama borio da mu se ne pomogne. Ubrzo se srušio i to preko sestre kojoj su popucali ligamenti koljena - objasnio je Patrlj.

Bile su, kaže Patrlj, u pitanju sekunde i takvom se čovjeku nije moglo pomoći. Kada se srušio, već je bilo kasno, pokušali su nadoknaditi izgubljenu krv, ali već je sve bilo gotovo.

- U bolnici se nije moglo normalno raditi, trebalo je izvući živu glavu i u isto vrijeme osobu koja vas želi napasti pokušati spasiti. U tom trenutku nismo bili bolnica, nego poprište zločina - dodao je dr. Patrlj. Iako je teško govoriti o vremenu koje je potrebno da čovjek iskrvari, stručnjaci napominju kako je za to dovoljno samo dvije do tri minute kada je riječ o ozljedi velike krvne žile poput bedrene arterije, čija je širina od šest do deset milimetara, a čovjek se kreće.