komora ima objašnjenje

Dok se liječnici cijepe po dalmatinskim bolnicama, s medicinskim sestrama je nešto drugačije

26.02.2021 u 18:48

Bionic
Reading

U splitskom KBC-u od 3800 zaposlenih cijepilo se njih nešto više od 40 posto, neslužbeni su podaci koje je objavila Slobodna Dalmacija. Liječnika je cijepljeno između 50 i 60 posto, a medicinskih sestara kojih je oko 1600 zaposleno, učinilo je to 30 posto

Split po ovakvom omjeru cijepljenja nije iznimka, gotovo do u postotak jednaka je situacija u cijeloj Dalmaciji. Pa i u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije, u kojoj je trenutno zaposleno 927 zaposlenika, od čega je 197 liječnika, a 368 medicinskih sestara.

'Do današnjeg dana procijepljeno je 80 posto liječnika i 32 posto medicinskih sestara. Što se tiče raspoloživosti cjepiva, ima ga za sve zainteresirane djelatnike', odgovorili su iz Opće bolnice Šibensko-kninske županije za Slobodnu Dalmaciju.

Iz Opće bolnice Zadar potvrdili su ovom dnevnom listu, da je, sukladno epidemiološkim mjerama preporučenim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kod njih provedeno cijepljenje djelatnika kroz dvije faze u razdoblju od 5. do 21. siječnja. Uskoro će se, u suradnji sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo, a temeljem prikupljenih potpisa zainteresiranih, organizirati i treća faza cijepljenja. Za sada je cijepljeno oko 65 posto liječnika i 30 posto ostalih djelatnika.

'Od ukupnog broja od 1424 djelatnika, cijepljeno je 168 liječnika od ukupnog broja od 276 liječnika naše bolnice. Također, cijepljeno je 395 ostalih zdravstvenih djelatnika', podaci su zadarske bolnice.

'Opća bolnica Dubrovnik zapošljava 979 zaposlenika, od toga 167 liječnika i 416 medicinskih sestara. Svi zaposlenici koji su se prethodno predbilježili za cijepljenje protiv infekcije koronavirusom cijepljeni su prema planu cijepljenja. U našoj ustanovi cijepljeno je 97 liječnika i 152 medicinske sestre', naveli su iz dubrovačke bolnice.

Iz Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) odgovorili su za Slobodnu Dalmaciju zašto se liječnici spremije i u većem broju prijavljuju na cijepljenje:

'U tijeku je naša kampanja za procjepljivanje medicinskih sestara "Imaš znanje, budi primjer", kako bismo sestrama dodatno pojasnili važnost cijepljenja. Podatke o postotku broja cijepljenih u ovom trenutku nemamo, ali medicinske sestre su brojčano tri puta zastupljenije od liječnika, pa kada se govori o brojkama cijepljenih, onda vjerojatno nije tolika razlika prema broju doza. Nastavljamo s kampanjom jer nam je u cilju što veća procijepljenost zdravstvenih radnika', odgovorili su iz HKMS-a.

Prema istraživanju Hrvatske liječničke komore (HKL) čak 87 posto liječnika u Hrvatskoj se ili već cijepilo (njih 32 posto) ili se planira cijepiti (njih 55 posto). Čak 88 posto liječnika cjepivo smatra sigurnim, što je iznimno visoka razina povjerenja.