Rezultati ankete

Evo što čitatelji tportala misle o tome trebaju li učitelji i nastavnici prihvatiti Plenkovićevu ponudu

29.11.2019 u 10:33

Bionic
Reading

Poznati su rezultati sindikalnoga referenduma o ponudi Vlade: 88 posto profesora i čak 95 posto učitelja reklo je 'ne'. I vas smo pitali za mišljenje, a u anketi tportala sudjelovalo je gotovo 12.900 čitatelja

U anketi tportala, u kojoj smo vam postavili pitanje trebaju li učitelji prihvatiti ponudu Vlade, glasala su 12.873 čitatelja. Roditeljima je očito prekipjelo te većina njih, 55,2 posto, smatra da učitelji trebaju prekinuti štrajk, dok 43,2 posto čitatelja tportala vjeruje da ponuda koju im je Vlada stavila na stol nije adekvatna te da bi ga trebalo nastaviti.

Njih 1,7 nema mišljenje o temi, ali vole klikati po anketama.

Poslije okončanja pregovora Vlade i obrazovnih sindikata, u utorak kasno navečer, koji su trajali gotovo osam sati, premijer Andrej Plenković zahvalio je sindikalistima na konstruktivnim razgovorima i objavio da je postignut, kako je rekao, kvalitetan kompromis, prema kojemu će plaće učiteljima i profesorima u 2020. godini biti povećane za 10,40 posto, s time da bi povećanje išlo u nekoliko faza. Premijer je očekivao pristanak sindikata i početak nastave u petak. Međutim petak je stigao, a nastave još nema.

'Ostvarili smo kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjelovit paket dogovora o dodatku što će biti potpisan uz granski kolektivni ugovor za djelatnike u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju. Paket je sljedeći: od 1. prosinca povećat će se plaća učiteljima i profesorima za tri posto kroz dodatak GKU-u, a od 1. siječnja temeljem GKU-a plaća bi se povećala za još dva posto. To znači da će profesori i učitelji temeljem ovog dogovora već u veljači imati veću plaću za pet posto. Također, dogovorili smo da od 1. lipnja ide još dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz dodatak GKU-u, što znači da bi plaća krajem školske godine u odnosu na danas bila veća za osam posto. Od 1. listopada plaća bi se povećala za još dva posto. Ukupno, 10,40 posto. Istodobno, ide i osigurač od dodatnih jedan posto od 1. prosinca iduće godine u varijanti da se ne donese uredba o koeficijentima složenosti poslova', objasnio je premijer ponudu koju su učiteljima stavili na stol.