GONG O NEPRAVILNOSTIMA

Dojave o kršenju izborne šutnje u crkvama i na Faceu

14.04.2013 u 19:28

Bionic
Reading

Izborni dan do 17,30 sati u Hrvatskoj i inozemstvu protječe bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima tijekom prvih hrvatskih izbora za Europski parlament, sudeći prema pozivima građana u GONG koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez valjanih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača

U odnosu na kršenje izborne šutnje, GONG je zaprimio dojave građana o neprimjerenim SMS porukama poslanim u ime HDZ-a, HSS-a i SDP-a, kao i u crkvama tijekom misa. Prijave su stizale i zbog postova na Facebooku kojima se promoviralo određene kandidate, priopćeno je iz GONG-a.

Potaknuti dojavama građana iz Zagreba, Imotskog i Župe Dubrovačke da pojedini članovi biračkih odbora, predloženi od strane HDZ-a, vode evidenciju tko je od njihovih članova glasao, GONG podsjeća da članovi biračkih odbora moraju obavljati isključivo aktivnosti propisane zakonima te uputama Državnog izbornog povjerenstva. Vođenje evidencije o izlasku birača na izbore može otvoriti mogućnost za nezakonit utjecaj na birača da glasa ili ne glasa, što je regulirano Kaznenim zakonom.

Na temelju dojava birača, GONG je identificirao problem osoba kojima je osobna iskaznica istekla nakon zaključivanja popisa birača, no nisu se našle na popisu birača iako su zatražile vađenje nove osobne iskaznice, te je o tome upoznao Ministarstvo uprave.

S obzirom na to da su lokacije nekih biračkih mjesta promijenjene u odnosu na prethodne izbore, što je dovelo do zbunjivanja birača, GONG poziva nadležna tijela da pravodobno obavijeste zainteresiranu javnost o takvim promjenama.

Što se tiče današnjeg referenduma o gradnji vjetroparka Zvirjak u sva tri naselja Općine Fužine (Lič, Fužine, Vrata), GONG je zaprimio prijavu udruge Eko Kvarner, podružnice Fužine, o tome kako su njihovi promatrači odbijeni s obrazloženjem da promatranje nije predviđeno Zakonom o referendumu. S obzirom na to da takvo tumačenje Zakona o referendumu predstavlja korak unatrag u demokratskom procesu jer je promatranje bilo dopušteno prije godinu dana na državnom referendumu o pristupanju RH EU, slučaj je prijavljen Državnom izbornom povjerenstvu, navodi GONG.

GONG zaprima neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima na e-mail gong@gong.hr, telefon (01) 4825 444 te putem Facebook i Twitter profila.