SVE SLUŽBE U SPLITSKOJ LUCI

Dojava o bombi na trajektu pokreće ovakvu akciju

25.03.2014 u 14:43

  • +8

Ništa nas ne smije iznenaditi

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić

Bionic
Reading

U splitskoj Gradskoj luci danas je upriličena simulacijska vježba posvećena anonimnoj dojavi o postavljenoj eksplozivnoj napravi na brodu nakon čega je uslijedila evakuacija putnika i njihovo zbrinjavanje u sportski centar Gripe.

Pretpostavka je da po dolasku Jadrolinijinog broda 'Marko Polo' u međunarodnom prometu iz talijanske luke Ancone, na granični prijelaz gat Sv. Duje, nedugo nakon uplovljavanja te iskrcaja vozila iz garažnog dijela broda, zapovjednik prima anonimnu prijavu da je u garaži postavljena eksplozivna naprava.

Uslijedila je žurna evakuacija posade i simulacija evakuacije putnika s broda te njihovo prevoženje autobusima u sportski centar Gripe gdje im je pružena psihološka i zdravstvena pomoć. Zapovjednik s minimalnim brojem posade, kako je demonstrirano simulacijskom vježbom, premješta brod na izolirani vez kod lukobrana.

Nakon toga brod je u potpunosti evakuiran, a pirotehničari su pregledali garažni dio broda i pronašli eksplozivnu napravu te je deaktivirali. Napravu je, kako je pokazano vježbom, fizički s broda uklonio službenik protueksplozivnog odjela splitsko-dalmatinske policije koji je bio odjeven u posebno balističko odijelo koje ga štiti od eventualne eksplozije.

'Ovom vježbom se pokazuje da su nadležne institucije u Splitu u međusobnoj koordinaciji i spremne za eventualne nesreće, ili neke veće terorističke akcije', rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, dodavši kako se nada da do toga neće doći.

Rukovoditelj splitskog lučkog operativnog centra kapetan Vjekoslav Grgić je kazao kako je cilj vježbe provjeriti sustav rukovođenja u kriznim situacijama, sustave komunikacije – radio i telefonske, korištenje video-nadzora- te stvarno upotrebno vrijeme reagiranja u toj situaciji odnosno okupljanja svih sudionika vježbe.

Grgić je rekao kako su do sada bile dvije lažne dojave o postavljeninim eksplozivnim napravama na brodovima na splitskoj gradskoj luci ali se o tomu, kako je rekao, nije išlo u javnost.

'Prošle godine imali smo jednu dojavu a radilo se o brodu koji je išao za Supetar, negdje oko ponoći. Policija je došla na brod i izvršila provjeru te je ustanovljeno da je dojava bila lažna', kazao je kapetan Grgić.

Sudionici današnje vježbe bili su Lučka uprava Split, PU Splitsko-dalmatinska, Lučka kapetanija Split, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, splitski Centar 112, Grad Split, Zavod za hitnu medicinu, Javna vatrogasna postrojba Split, tvrtka Cian koja se bavi uklanjanjem onečišćenja mora, zaštitarska tvrtka Sokol Marić, Crveni križ Split, komunalno poduzeće Promet, Sportski centar Gripe te Udruga turističkih vodiča Split.