ZBRINJAVANJE UGROŽENIH

Dogradonačelnica Gline: 'Hitno nam trebaju kamperice, djeca spavaju po autima usred zime'

02.01.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon serije razornih potresa koji su zatresli područje Banovine, dogradonačelnica Gline traži kamperice koje su zasad najpotrebnije sklonište

Branka Bakšić Mitić je dogradonačelnica Gline i umorna je kao pas. Ljuta je i tužna, razočarana i rastegnuta, u svakom trenutku istovremeno priča s bar troje ljudi. Maloprije smo se čuli, a ona nam je, kroz brundanje motora, u slušalicu dovikivala što im treba, javlja 24 sata.

- Slušaj me, trebaju nam kamperice sada. Imamo obitelj Arbutina u Drenovcu Banskom, imaju četiri curice, od kojih je jedna s posebnim potrebama. Već četvrtu noć spavaju u autima. Zatim imamo Marijanu Drajić s četvero djece također u Majskom Trtniku, pa Miru Šaponju s troje djece u Donjem Klasniću. Grozno je. Na cijelom ovom području imamo stare i nemoćne koji spavaju pod improviziranim šatorima, zaogrnuti dekama. Hladno je. Hladno! - dovikuje Branka.

U međuvremenu je, kako vidimo s terena, obitelj Arbutina dobila kamp-kućicu. Hvala onima koji su im pomogli. Branka naglavašava da su upravo kamperice zasad najvažnije i najpotrebnije ljudima koji su još uvijek na otvorenom ili u šatorima.

I to u: Drenovcu Banskom, Majskim Poljanama, Klasniću, Majskom Trtniku i Ravnom Rašću. U međuvremenu, kako kaže, došlo je do gluhog telefona u preraspodjeli kamp kućica.

- Pregovaram već neko vrijeme s donatorima iz Poreča za kamp kućice i one krenu prema nama, a policija ih zaustavi njih 40 i preusmjeri u Petrnju. Ne znam zašto. Onda opet dođe druga pošiljka kućica i jave mi ih je netko u Marinbrodu preuzeo, ne znam gdje su otišle. Kućice iz Austrije dolaze u Novom Selu Glinskom koje je također strašno nastradalo, kao i svi drugi - ubrzano govori Branka.

Još jednom ponavljamo njen apel: Pomozite s kampericama, donacijama, kontaktima ili direktnom dostavom.

Da ljudi ne leže po zimi u autima.