'SVE OVISI O KOSOVSKIM SRBIMA'

Dogovor Beograd-Priština udarna vijest u medijima u Srbiji

19.04.2013 u 19:53

Bionic
Reading

Radio-televizija Srbije prekinula je u petak poslijepodne program i u izvanrednim vijestima priopćila je da su izaslanstva Beograda i Prištine u Bruxellesu postigla sporazum o stupnju autonomije i ovlastima zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, a posljednja vijest na beogradskim medijima je izjava glavnoga tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena da će Savez nastaviti jamčiti sigurnost diljem Kosova

Navodi se također da je, u nazočnosti visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton srpska strana dobila jamstvo NATO-a da kosovske sigurnosne snage neće moći dolaziti na sjever Kosova, izuzev u slučaju prirodnih katastrofa, kad im je za ulazak potrebna suglasnost NATO i lokalne srpske zajednice.

Vijest o parafiranju sporazuma u Bruxellesa udarna je i u popodnevnom dnevniku nacionalne televizije, programima vodećih TV-postaja, internet portalima i online stranicama beogradskog tiska.

Među prvim reagiranjima političkih analitičara izdvaja se ocjena sociologa Dušana Janjića da će primjena sporazuma ovisiti o autoritetu vlasti u Beogradu i Prištini, a poglavito hoće li Beograd moći napravi politički dogovor s predstavnicima Srba na sjeveru Kosova.

'Konačno je potpisano nešto što se moglo uraditi i ranije. Par prekida Beogradu su trebali da pripremi vlastitu javnost', rekao je Janjić i ocijenio da kompromis koji je postignut u Bruxellesu omogućava korak naprijed.

U izvješćima iz Bruxellesa naglašava se da su 'prihvaćeni prijedlozi pregovaračkog tima Srbije', te da je na prijedlog Beograda modificirana sporna točka 14. tako da se Srbija i Kosovo neće uzajamno blokirati u procesu eurointegracija.

Emitirana je izjava šefa srbijanskog pregovaračkog tima premijera Ivice Dačića da je 'ovo najbolja ponuda od svih dosadašnjih koju je Beograd dobio', te da je kao dio sporazuma ostala točka 9. koja se odnosi na nadležnost zajednice srpskih općina da bira regionalnog zapovjednika policije, dok je točka 14. preformulirana da Srbija ne smije blokirati Kosovo u procesu eurointegracija, a ne za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako je ranije bilo predviđeno.

Dačić je, kako se navodi, u Bruxellesu objasnio 'da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao', te da je to 'prijedlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obje strane'.

'Naše institucije će donijeti odluku u narednim danima da li ćemo prihvatiti ili odbiti', rekao je Dačić, naglasivši da će Beograd u ponedjeljak pismeno izvijestiti visoku predstavnicu EU Catherine Ashton prihvaća li dogovor ili ne.

Srbijanski elektronički mediji objavljuju i izjave šefa kosovskog pregovaračkog tima premijera Hashima Thacija i ministra vanjskih poslova Envera Hoxhaja kako sporazum Beograda i Prištine znači da Srbija priznaje neovisnost Kosova.

Thaci je istaknuo da povijesni sporazum koji je postignut s Beogradom 'jamči priznanje Kosova, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i njegov međunarodni subjektivitet' i 'utire put daljnjoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova', te da se sporazumom pruža 'ruka pomirenja između Srba i Albanaca koji su u prošlosti imali teške sukobe i trenutke'.

Navode se i izjave Hoxhaja na tweeteru da će Srbija odsad tretirati Kosovo 'kao susjeda i partnera, jednako kao i druge neovisne države u Europi', te da je 'sporazum temelj za normalizaciju naših međudržavnih odnosa na političkom i bilateralnom nivou'.

Kosovska ministrica za eurointegraciju Vlora Citaku je na tweeteru objavila: "Pojavio se bijeli dim! Habemus pactum! Happy"

Udarne vijesti iz Bruxellesa bacile su posve u drugi plan današnju poruku Srba sa sjevera Kosova državnom vrhu da ne potpisuje sporazume koji su štetni za Srbe i upozorenje da nitko od njih neće sudjelovati u provođenju dogovora koji su suprotni ustavu Srbije.

Zastupnici četiri srpske općine na sjeveru Kosova danas su, također, zatražili i raspisivanje referenduma u Srbiji na kojem bi se građani izjasnili da li su za očuvanje Kosova u sastavu Srbije ili prihvaćanje uvjeta za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU.