NOVA KRIZA U BIH

Dodikov referendum: Cijela Europa je protiv njega, a što on zapravo želi?

02.09.2016 u 12:32

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik raspisivanjem referenduma o Danu Republike Srpske najavljenom za 25. rujna izazvao je novu krizu u i inače nestabilnoj Bosni i Hercegovini. Referendum mnogi bošnjački političari, koji kada je Dodik u pitanju pušu i na hladno, smatraju uvertirom za drugi - o odvajanju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Posebno je kritičan bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji na sve načine nastoji onemogućiti referendum. Situacija je uzavrela do te mjere da se čak otvoreno počelo govoriti o mogućnosti izbijanja novoga rata

S druge strane mnogi politički analitičari smatraju da je Milorad Dodik suočen s gubitkom potpore među biračima i mogućnošću silaska s vlasti zaigrao na dobitnu kartu na Balkanu - raspirivanje krajnjeg nacionalizma. Tu su značajnu ulogu odigrali i raspirivanju mržnje skloni srpski tabloidi. Dodik je odbacio upozorenja kako je referendum o 9. siječnju kao danu RS zapravo priprema za onaj o odcjepljenju tog entiteta od BiH, no istodobno je potvrdio kako ni takav referendum ne treba isključiti 2018. godine kako je to u programskom dokumentu iz prošle godine najavio njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) koje čine predstavnici Francuske, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Europske unije, Europske komisije i Organizacije islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska poručio je da neće tolerirati kršenje Daytonskog sporazuma i pokušaje odcjepljenja te je pozvao Republiku Srpsku da odustane od referenduma. Od Dodika su se blago distancirali i vodeći srpski političari iz Beograda, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, nakon što ga nisu uspjeli uvjeriti da ipak odustane od referenduma.

Zašto su svi protiv Dodika, zašto je referendum opasan i kako se došlo u sadašnju situaciju?

Ustavni sud BiH u studenom 2015. proglasio je 9. siječnja neustavnim praznikom koji se do tada obilježavao kao dan RS. Ta je odluka temeljena na stajalištu kako on diskriminira Hrvate i Bošnjake u tom entitetu jer podsjeća na datum s početka 1992. kada je dio srpskih zastupnika u parlamentu tadašnje SR BiH jednostrano proglasio republiku srpskog naroda uz zahtjev za ostanak teritorija pod nadzorom srpskih paravojnih snaga u sastavu Jugoslavije i za 'teritorijalno razgraničenje od ostalih konstitutivnih naroda u BiH'.

Vlasti RS odlučile su kako taj sudski pravorijek neće poštovati, a nakon višemjesečne pripremne političke kampanje entitetski je parlament isključivo glasovima zastupnika iz stranaka sa srpskim predznakom 15. srpnja izglasao odluku o raspisivanju referenduma kojim bi se osporio autoritet državnog Ustavnog suda. Referendum Dodik pokušava derogirati Ustavni sud kao instituciju Bosne i Hercegovine što je korak u smjeru raspada države.