obljetnica republike srpske

Dodik: Srpski narod uvijek se borio za slobodu koju je nesebično dijelio s drugima

09.01.2018 u 14:32

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja 26. rođendana Republike Srpske u utorak je održan svečani mimohod ulicama Banja Luke, a na kraju središnje proslave okupljenima se obratio predsjednik RS Milorad Dodik koji je poručio kako se srpski narod 'uvijek borio za slobodu koju je nesebično dijelio s drugima'

'Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Srpski narod danas ima dvije države — Srbiju i Republiku Srpsku', rekao je Dodik i zahvalio Srbiji što je 'i danas kao i uvijek sa Srpskom'.

Dodik je pritom nadodao kako 'mi uvijek želimo biti jedno'.

Uz poruku da je Republiku Srpsku nemoguće ukinuti, podsjetio je da je za slobodu jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine živote dalo oko 30.000 njezinih građana.

'Položili su živote za naše pravo da ovdje stojimo', rekao je Dodik i zahvalio je svima koji su se borili i izborili za Republiku Srpsku.

  • +3
Sva lica Milorada Dodika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rođendanska proslava krenula je liturgijom u Sabornom hramu Krista Spasitelja u Banja Luci koju služio srpski patrijarh Irinej, a nakon toga je Dodik dodijelio odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Među odlikovanima su i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić te filmski redatelj Emir Kusturica. Vladu Srbije na obilježavanju Dana Republike Srpske predstavljao je potpredsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović te ministar obrane Aleksandar Vulin

Svečani mimohod povodom 26. obljetnice osnivanja Republike Srpske Izvor: Društvene mreže / Autor: Hellaserbia

Nakon svečanog mimohoda pripadnici policije RS otpjevali su pjesmu 'Pukni zoro' iz filma 'Montevideo', a koja je nedavno na neslužbenom izboru na više društvenih mreža izabrana za najljepšu srpsku pjesmu u posljednjih stotinu godina.