uvijek isto

Dodik i Ivanić žele vojsku na proslavi neustavnog dana RS-a

05.01.2018 u 16:26

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zatražio je u petak od srbijanskog člana predsjedništva BiH Mladena Ivanića da osigura sudjelovanje vojske u obilježavanju 9. siječnja koji vlasti u Banjoj Luci proslavljaju kao dan entiteta unatoč presudi ustavnog suda da je takav praznik neustavan.

Dodik je Ivaniću poslao pismo u kojemu zahtjeva poduzimanje mjera s ciljem ‘sudjelovanja pripadnika uružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda u svečanom defileu povodom obilježavanja dana RS’, prioćio je Dodikov ured.

Ivanić je ranije izjavio kako je poduzeo sve što je potrebno prema zakonu da bi se pripadnici Treće pješačke pukovnije 9. siječnja postrojili u Banjoj Luci, a da je na Dodiku kao ‘domaćinu okupljanja’ da vojnike pozove ili ne.

Obilježavanje dana RS-a prošle je godine u BiH izazvalo velike napetosti jer se smatrlo provokacijom kako bi se osporio autoritet državnog ustavnog suda.

Taj je sud 2015. odlučio kako 9. siječnja ne može biti entitetski praznik jer diskriminira Hrvate i Bošnjake u RS-u. Njime se obilježava 9. siječnja 1992. kada je dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje SR BiH donio jednostranu odluku o otcjepljenju većinski srbijanskih dijelova republike i pripojenju Srbiji. Ta je odluka bila uvod u kasniji rat u BiH.

  • +3
Sva lica Milorada Dodika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Umjesto da prihvate presudu ustavnog suda i kao entitetski praznik odrede neki drugi datum, vlasti RS-a predvođene Dodikom su 2016. organizirale referendum kojim su sudsku odluku osporili, a 9. siječnja obilježili pompoznom paradom.

Ivanić je i tada pokušao ishoditi sudjelovanje časnika i vojnika srpske nacionalnosti u proslavi koju je organizirao Dodik no za to nije imao suglasnost druga dva člana predsjedništva.

Stoga je tada naložio da se u Banoj Luci postroji svečana vojna postrojba njemu u čast na što ima pravo kao član predsjedništva, ujedno vrhovnog vojnog zapovjedništva.