NIJE NEOČEKIVANO

Dodik protiv NATO-a, želi što čvršću suradnju s Rusijom

15.01.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjednštva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je u utorak kako neće dopustiti da ta zemlja nastavi napredovati ka članstvu u NATO-u, a istodobno je ustvrdio kako bi trebalo razvijati što bolje odnose s Rusijom

Na primanju u povodu pravoslavnog Božića, što ga je priredio u Istočnom Sarajevu, Dodik je u govoru pred uzvanicima kazao kako je "štetno" povezivati članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

"Povezivanje s NATO putem ide na štetu europskog puta BiH", kazao je Dodik dodajući kako će on striktno poštovati rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske iz 2017. godine o vojnoj neutralnosti.

NATO je pozvao BiH da što prije dostavi godišnji nacionalni plan reformi (ANP), čijim bi se prihvaćanjem aktivirao i Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), no dužnosnici iz reda bosanskih Srba sada odbijaju u tome sudjelovati blokirajući cijeli proces, a Dodik ih izrijekom poziva da s takvim blokadama nastave.

Dodik je kazao kako je njegova primarna obaveza štititi interese srpskog naroda te je potvrdio kako se u četvrtak u Beogradu planira sastati s ruskim predsjednikom  Vladimirom Putinom kada on dođe u posjet Srbiji.

Dodik tvrdi kako su neutemeljene tvrdnje dužnosnika zapadnih država o lošem utjecaju Rusije u BiH. Na tome posebice inzistiraju predstavnici američke administracije koji su opetovano upozoravali na "maligni" ruski utjecaj u cijeloj regiji zapadnog Balkana, no Dodikova je teza kako odnose s Rusijom valja jačati, baš kao i one s Kinom.