susret u vatikanu

Dodik o susretu s Papom: Jako sam zadovoljan, razgovarali smo i o pomoći Katoličkoj crkvi u Republici Srpskoj

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2019 15:17
  • Objavljeno 26.04.2019 u 14:23
Milorad Dodik

Milorad Dodik

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji se u petak u Vatikanu sastao s papom Franjom, izjavio je nakon tog susreta kako je "veoma zadovoljan" njegovim sadržajem istaknuvši kako Sveta Stolica odlično razumije stanje u BiH i potiče suradnju njenih građana u cilju izgradnje stabilnog mira

"Veoma sam zadovoljan posjetom", izjavio je Dodik za Televiziju Republike Srpske nakon audijencije kod pape Franje i odvojenog razgovora s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom.

Dodik je kazao kako je s papom Franjom, tijekom audijencije koja je trajala gotovo dvostruko duže od protokolom predviđenih dvadesetak minuta, razgovarao o odnosu Katoličke Crkve i BiH, ali i o stanju u svijetu, posebice u svjetlu tragičnih zbivanja poput masakra na Novom Zelandu i Šri Lanki, te da su zajednički ustvrdili kako je nužno očuvati mir i dijalogom raditi na rješavanju sukoba.

Također je rekao kako je Papi prenio i pozdrave patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, s kojim se prije odlaska u Rim sastao u Beogradu.

Po Dodikovim riječima, Papa je prenio da je zadovoljan time što je kroz komunikaciju sa SPC i uspostavu zajedničkog povjerenstva trasiran put za kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca.

Dodik navodi kako je s papom Franjom razgovarao i o tome kako pomoći Katoličkoj Crkvi na teritoriju Republike Srpske pa je spomenuo potporu entitetskih vlasti katoličkoj gimnaziji u Banjoj Luci, domu za stare u tom gradu i obnovu crkve na Petričevcu.

Glavna tema razgovora s državnim tajnikom Parolinom bila je uspostava vlasti u BiH, kazao je Dodik ocijenivši kako "oni savršeno dobro razumiju konkretne probleme". Dodao je kako je tema bila i izmjena izbornog zakona BiH, pri čemu je istaknuo kako u RS-u nemaju ništa protiv izmjena izbornog zakona kako bi se zaštitile "sve zajednice".

Dodik tvrdi kako su on i kardinal Parolin "ukazali su i na tešku poziciju Hrvata-katolika u BiH" kao i na potrebu i da oni u vlasti na svim razinama sudjeluju na temelju pariteta.

Dodik je u Vatikan poveo i predsjednicu RS Željku Cvijanović, a ona je izjavila kako nosi "najbolje dojmove" s tog posjeta istaknuvši kako u Vatikanu odlično znaju što se zbiva u BiH i kakvi su problemi u toj zemlji.

"Meni je bilo jako važno da sam predstavljala RS i jer smo pozvani", kazala je Cvijanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!