SUĐENJE KARADŽIĆU

Dodik: Izetbegović je kriv za rat u BiH

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2013 14:39
  • Objavljeno 09.04.2013 u 14:39
Milorad Dodik

Milorad Dodik

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je na Haaškom sudu svjedočio na suđenju svom prethodniku Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH i poručio kako je za izbijanje rata u BiH kriv tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović koji je 'želio vlast za sebe'

'Izetbegović nije imao političku većinu u državi i lažno se identificirao kao predsjednik BiH', kazao je Dodik u svjedočenju pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Dodik je tvrdio da je njegova Srpska demokratska stranka bila protiv razbijanja tadašnje Jugoslavije za razliku od Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice koja je i u parlamentu BiH 'podržavala unilateralnu secesiju Hrvatske'.

Dodik je tijekom rata bio zastupnik u skupštini BiH i svjedoči za Karadžićevu obranu.

Rekao da je SDA bila formirana kao prva nacionalna i nacionalistička stranka koja je svojim djelovanjem uporno pokušavala narušiti osjetljivu ravnotežu u BiH željom da preuzme u ruke upravljanje državom.

Karadžić je u zahtjevu za Dodikovim svjedočenjem naveo kako će taj svjedok pokazati da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio protjerivanje muslimanskog stanovništva s područja Republike Srpske.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništa s područja BiH koja su trebala pripasti tzv. Velikoj Srbiji, višegodišnju opsadu Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!