TEŠKE OPTUŽBE

Dodik: Bošnjačka stranka provodi popise vojno sposobnih i povećavaju proizvodnju naoružanja

09.04.2019 u 18:21

Bionic
Reading

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je utorak bošnjačku stranku SDA da provodi popise vojno sposobnih muškaraca te planiraju njihovu vojničku izobrazbu i povećavaju vojnu proizvodnju pripremajući se za 'eventualnosti', ne pojašnjavajući što pod tim misli

"U posljednja tri mjeseca u dva navrata se održavaju sastanci SDA na kojem nazoče svi predsjednici mjesnih organizacija te stranke, ovdje iz ove regije, i dolaze predstavnici obavještajne zajednice i njihove SDA sigurnosne komisije koja ovdje organizira prije svega da se popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka, da se točno napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, što su radili tijekom rata. Oni koji nisu vojno obučeni treba vidjeti na koji način bi se mogli pripremiti za neke po njima eventualnosti”, rekao je Dodik u Mostaru.

Dodao je kako je o tome izvijestio i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s kojim je obišao sabornu crkvu koja se obnavlja nakon što je srušena u zadnjem ratu u Mostaru. Po Dodikovim riječima svojevrsna vojna mobilizacija kod Bošnjaka je posve usklađena s ranijim izjavama predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da se Bošnjaci trebaju naoružati za 'ne daj Bože'.

“Tvornice oružja i streljiva u FBiH, izravno su pod nadzorom Bošnjaka, odnosno SDA, povećale su svoju nekontroliranu proizvodnju u dijelovima oružja i streljiva i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ne daj Bože nešto proizvodi", dodao je Dodik. Najavio je kako će zatražiti provjeru rada vojne industrije koja ne može proizvoditi streljivo i naoružanje bez naloga Oružanih snaga BiH ili izravnih ugovora s inozemstvom.

Bošnjačka i srpska strana međusobno se optužuju za naoružavanje i organiziranje pričuvnog sastava policije. Najprije su vlasti RS-a najavile mogućnost osnivanja pričuvnog sastava policije, a istom mjerom su uzvratili bošnjački političari. Američko veleposlanstvo izrazilo je zabrinutost tim inicijativama.