slavljenje tesle

Dodijeljene godišnje nagrade na manifestaciji Tesla&friends 2020

10.07.2020 u 23:00

Bionic
Reading

U sklopu trodnevne manifestacije Tesla&friends 2020., dodijeljene su u petak navečer u Zagrebu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, po jedanaesti put u organizaciji Udruge posvećene slavljenju Teslina lika i djela

Tesla se otisnuo u svijet i zauvijek ga promijenio, a iza njega je ostalo neiscrpno djelo, čija upotreba može olakšao put čovječanstvu, kazala je predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović.

Državni tajnik za znanost Tome Antičić kazao je da je Tesla najbolji primjer talenata koji se ne mogu ostvariti u domovini, nego moraju tražiti sreću u inozemstvu, a ostao je velikan i današnjeg doba, 77 godina nakon smrti.

Istaknuo je da je optimist glede mogućnost razvoja znanosti u Hrvatskoj te podsjetio na desetak znanstvenika koji su reagirali na poticajne državne mjere i vratili se stvarati u Hrvatskoj.

Milijuni eura stoje na raspolaganju hrvatskoj znanosti, ako ih bude znala iskoristiti, kazao je Antičić pozdravljajući skup.

Skup je u ime predsjednika Hrvatskog sabora pozdravila saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović. Izrazila je podršku ideji i pozvala na još ustrajnije korištenja Teslina lika i djela.

Od godišnjih nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost, ona za kviz znanja pripala je Tinu Šoštarići iz Osnovne škole kralja Tomislava.

Nagrada za kreativni inovativni proizvod pripala je Zlatku Šakiću za tropismeni glagoljičin puzzl, nagrada za projekt iz Teslinog proširenog djelovanja za „autonomno vozilo na pneumatske mišiće“ mladom inovatoru Šimi Grbiću.

Tijekom svečanosti obratili su također ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić i drugi. Potom je održana panel rasprava „Teslini izumi i patenti – temelj gospodarstva 21. stoljeća“.

U sklopu trodnevne manifestacije "Tesla&friends 2020." kojom se obilježava 164. obljetnica rođenja Nikole Tesle (Smiljan, 1856. - New York, 1943.) elektroinžinjera, fizičara i izumitelja, održavaju se i Dani znanosti, inovacija i tehnologija, a u petak ujutro je na Teslin spomenik u ulici Nikole Tesle u Zagrebu položeno cvijeće.

Cvijeće su položiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici Instituta Ruđer Bošković i Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost. Potom je održan performans „Tesline golubice“, tijekom kojeg su uz pomoć tri golubice poslane poruke predstavnika tih institucija.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorena je izložba "30 genija“.