MILA JELAVIĆ

Dobnu granicu za pristanak na seks treba podići

13.06.2009 u 21:04

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je večeras da je u Kaznenom zakonu utvrđena dobna granica od 14 godina kojom se pristanak na spolni odnos ne tretira kao kazneno djelo preniska te bi je trebalo povećati na 16 godina, a ta je inicijativa već upućena Ministarstvu pravosuđa

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a Jelavić se osvrnula na moguće slučajeve maloljetničke prostitucije nekoliko štićenica Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku, o čemu je danas objavljen napis u dnevnom tisku.

Ocijenila je da, 'ako je barem djelić onoga što se moglo čuti o maloljetničkoj prostituciji u Osijeku istina onda je to najgrublja zlouporaba i iskorištavanje djece te zaslužuje društvenu osudu i reakciju institucija koje su dužne postupiti u zaštiti djece'.

Jelavić smatra da bi u ovom slučaju policija trebala ustvrditi je li bilo prisiljavanja, ucjena ili prijetnji, što podliježe kaznenoj odgovornosti.

Istaknula da je sada važno zaštititi djecu i od medijske izloženosti, ali i od onih koji se možda potencijalno prepoznaju kroz ove slučajeve, dodajući kako je policija dužna učiniti sve da se ta djeca osjećaju apsolutno sigurna te da im se pruži pomoć.

'Očekujem da će društvo poslati poruku da je to nedopustivo i da svojom reakcijom, presudama ili čim god učini sve da se djeca zaštite, ali da se i podigne dobna granica u zakonu kako bismo imali zakonsku pretpostavku za zaštitu djece od te najgore vrste zlouporabe', zaključila je Jelavić.

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista četiri štićenice osječkog Doma za odgoj djece i mladeži bile su žrtve maloljetničke prostitucije, a korisnici su bili, preme iskazima štićenica, vrlo poznate osobe iz osječkih političkih, poduzetničkih i pravosudnih krugova.