HOĆE LI GA PRIDOBITI?

Dobivamo stranku koja želi lansirati Kajina u EU

10.02.2014 u 10:02

Bionic
Reading

Na istarskoj političkoj sceni izvjesno je da će se pojaviti još jedna stranka. Naime udruga Istarski demokrati namjerava postati stranka jer, kažu, vladajući IDS u Istri nema pravu opoziciju. Mahom bivši IDS-ovci, od kojih su mnogi bili i osnivači, računaju na koaliciju nezavisnih lista i potporu Damira Kajina, kojeg bi željeli vidjeti i kao kandidata Istarskih demokrata za EU parlament

'U užem tijelu udruge donesena je odluka da se oformi stranka Istarski demokrati. S obzirom na to da u Istri i nema oporbe, odnosno imamo dvije velike stranke, IDS i SDP, koje se 'slizuju', nitko ne govori o problemima i oni ne izlaze na vidjelo. Smatramo da je potrebno da netko u Istri digne glas protiv vladajućih; netko tko će potegnuti da ovaj regionalni prostor pretvori u prostor koji će funkcionirati. Želimo biti stranka kroz koju će građani imati utjecaj i koja će dati građanima šansu za boljitak', kaže rovinjski vijećnik Bruno Poropat.

Dodaje: 'To su bili temelji politike koju smo htjeli provesti kroz IDS, ali to se izjalovilo jer iskoristili su moć i vlast da bi napravili boljitak sebi, a ne građanima.' Okosnicu udruge Istarski demokrati čini Filipinska skupina koja je snažno podupirala kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana. U međuvremenu je Filipinska skupina prerasla u udrugu, a nakon gotovo godinu i pol smatraju da je došlo vrijeme za registraciju stranke.

Prema riječima Poropata, u Istarskim demokratima će biti znatan broj poznatih imena odnosno nekadašnjih IDS-ovaca, kao što su Mario Blečić, Branko Ružić, nekadašnji veleposlanik u Indiji Dino Debeljuh i nekadašnji ministar turizma Ivan Herak, a očekuju da će im pristupiti i mnogi vijećnici s nezavisnih lista u gradovima i općinama.

'Vidimo mogućnost ujedinjenja nezavisnih lista. Računamo s Ladonjom, jer se Ladonja transformirala kao stranka, no njezini vijećnici i dalje djeluju kao nezavisni, a javljaju nam se i pojedinci s Puljštine, Labinštine i Poreča, mada nismo još aktivirali sve te ljude koji su imali jasne nazore. Napisali smo programsku deklaraciju koju mislimo promovirati kao izraz dostojanstva čovjeka i zaštite prostora, a što se tiče izbora na koje ćemo izaći, sve opcije su otvorene. Ne vidim razlog zašto regionalna politika ne bi mogla promovirati nacionalne interese građana', kaže Poropat. Iako napominje da im je prvi cilj osnivanje stranke, a o imenima će se razgovarati nakon osnivačke skupštine, priznaje da je njegov prijedlog da s Damirom Kajinom kao kandidatom za EU parlament stranka Istarski demokrati izađe na EU izbore u svibnju.

'Smatram da je hrvatskoj javnosti, a s obzirom na to da je za izbor zastupnika u EU parlament cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, Kajin puno poznatiji od Jakovčića', zaključuje Poropat.