BORBA PROTIV ZLOĆUDNE BOLESTI

'Dobila sam rak, i što sad?'

16.02.2011 u 16:06

Bionic
Reading

Dobila sam rak, i što sad? Takvo pitanje si godišnje u Hrvatskoj postavi deset tisuća žena koje obole od karcinoma. Iako im zdravstveni sustav nudi sve medicinske alate za borbu protiv zloćudne bolesti, ne nudi im odgovor kako se nositi s činjenicom da su teško bolesne. Vesna Andrijević Matovac, predsjednica i jedna od osnivačica udruge 'Sve za nju', prije nekoliko je dana izgubila bitku protiv karcinoma, no svojim je radom i borbom udahnula nadu svim oboljelim ženama da rak ipak nije kraj svijeta

Prije tri godine, tri su žene, cure, kao ih naziva Jana Dusper voditeljica ureda udruge 'Sve za nju', kojima je zajednička bila zloćudna bolest s kojom su se borile, zaključile da unatoč intenzivnom liječenju i medicinskoj skrbi koju dobivaju puno toga nedostaje.

Od ideje se rodila udruga za psihološku pomoć ženama oboljelim od karcinoma 'Sve za nju'. Posla je puno, na suočavanje s takvom dijagnozom nitko nije spreman. Mijenja se stav prema životu, navike, mogućnosti, ali i fizički izgled. Sa svim time najteže se suočavaju same pacijentice, no s bolesti svoje majke i supruge suočavaju se i članovi njihovih obitelji.

Dijagnoza na hodniku bolnice

Iako nam Jana Dusper pojašnjava kako su slučajevi da doktor pacijentici na hodniku bolnice hladno priopći da ima rak u posljednje vrijeme rijetki, toga i dalje ima. 'Prošla je faza da se na hodniku ženi kaže, 'imaš rak', nekad se još to zna dogoditi, no to su iznimke, ne pravila. Postoji problem u komunikaciji i u vremenu. Ženi treba pojasniti što se događa s njezinim tijelom te da rak ne mora biti smrtonosna, ali jest kronična bolest te da pacijenticu čeka višegodišnja borba', kaže Dusper.

Spomenula je i primjer gospođe koja je dan prije svoje prve kemoterapije nazvala udrugu i pitala što je kemoterapija uopće.

Suočavanje s bolešću

Nakon što čuje dijagnozu, bitno je da pacijentica prihvati tu situaciju, da shvati da je bolesna. U udruzi nude savjetodavnu pomoć te ono što je najvažnije, psihološku. 'Ideja je da se žena kada izađe iz naših prostorija osjeća bolje, lakše i smirenije. Mi nudimo individualne i grupne, partnerske i obiteljske grupe. Rak je bolest kod koje je potrebna podrška okoline', pojašnjava Dusper te dodaje kako se partneri i muževi oboljelih žena često ne znaju snaći u novonastaloj situaciji. 'Žene puno puta ne dobivaju podršku od muževa. Nema kosu, dojku, ne može kuhati, muški su u takvim situacijama izgubljeni, stoga imamo puno onih koji traže savjet', kaže voditeljica ureda Sve za nju.

Osim toga, u Centru za žene oboljele od karcinoma, koji djeluje paralelno s udrugom, odvijaju se edukacije o nutricionizmu, psihoonkologiji, a organizirana je i joga za oboljele. 'Mi ne pribjegavamo bioenergetičarima i nedokazanim metodama, no ako je žena vjernica, preporučit ćemo da ode u crkvu, u tome definitivno nema ništa loše', kaže Dusper.

No ako ništa od navedenog oboljeloj ženi ne pomogne da se osjeća bolje, centar ima 'kućnog psihijatra', jer karcinom često prate i depresija ili anksiozni poremećaj.

Podrške od Ministarstva nema

Unatoč činjenici da u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj ne postoji sustav psihološke pomoći oboljelima od karcinoma, rad udruge ne podupire Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. 'Naši kapaciteti su ograničeni jer nemamo podršku od Ministarstva i Vlade. Premijerka nam je obećala sredstva za još jednog psihologa, no već tri mjeseca pokušavamo stupiti u kontakt s njom, ali nema odgovora', kaže Dusper i pojašnjava da samo hladni pogon iziskuje velike izdatke.

'Znam da će Milinović kada narastemo kucnuti na naša vrata i reći: 'Ajmo zajedno raditi'', ironično kaže Dusper te dodaje da bi se s minimalnim trudom sve moglo riješiti da se stalno nešto ne reformira.

Vesna Andrijević Matovac

No, kaže, financiraju se preko različitih aktivnosti i partnera iz privatnog sektora. Posebno su ponosne na dobivanje velikog projekta Europske komisije vrijednog 150 tisuća eura. Naime, s Komorom medicinskih sestara napravit će edukaciju o psihološkoj pomoći pacijenticama te izdati brošuru koju će medicinske sestre dijeliti ženama oboljelim od karcinoma. 'Liječnici često nemaju dovoljno vremena za pacijente, uostalom, medicinske sestre su više u doticaju s pacijenticom, znaju u kakvoj je situaciji, kako se osjeća', kaže Dusper.

'U tri je godine napravila ono što neki ne naprave u cijelom životu'

Predsjednica i osnivačica udruge i centra 'Sve za nju' Vesna Andrijević Matovac preminula je prije dva dana, nakon što se deset godina borila s rakom dojke. No unatoč tome smrt ove hrabre žene ne smije obeshrabriti sve one koje se bore s istom bolešću. Bolest se uvijek može vratiti. 'To je kao nekakav oblak koji u daljini kiši i ne znaš hoće li doći tu kišiti', kaže Dusper. Ipak, unatoč tome zaključuje: 'To nisu izgubljene godine, to je život. Vesna je tijekom posljednje tri godine postigla ono što neki ne postignu za cijeli život. S rakom se borila deset godina iz dana u dan te je dala život za udrugu. To je bilo jače od nje. Prekrasno je vidjeti da jedna osoba može toliko napraviti, svima je bila uzor.'