KINESKA KUHINJA

Dobavljač hrane miješao svježe i pokvareno meso

22.07.2014 u 14:38

Bionic
Reading

Najnoviji skandal u Kini povezan sa zdravstvenom ispravnošću hrane naglo se širi tim golemim tržištem, a zahvatio je čitav niz vodećih svjetskih lanaca restorana brze hrane, uključujući McDonalds', KFC i Burger King, kao i poznati lanac kafića Starbucks

Tvrtke McDonald's i KFC-ova matična kompanija Yum Brands jučer su se ispričale klijentima budući da su kineski regulatori zatvorili tamošnjeg dobavljača mesa Shanghai Husi Food Co Ltd nakon televizijskog izvješća u kojem se vidjelo kako zaposlenici dižu meso s tvorničkog poda, kao i da svježe meso miješaju s onim kojemu je istekao rok.

Kompanije su smjesta prestale koristiti usluge toga dobavljača, inače ogranke tvrtke Aurora, iz sastava američke OSI Grupe, sa sjedištem u Illinoisu.

Izvješće na kineskoj televiziji Dragon tako je tvrtke Yum i McDonald's dovelo ponovno u središte novog skandala, nakon sličnog iz 2012. godine koji je izbio zbog prekomjerne količine antibiotika koje su bile ubrizgavane pilićima.

'Nećemo dopustiti da naši dobavljači rade protivno kineskim zakonima i pravilima', priopćili su iz tvrtke Yum China, koja je naložila svim svojim restoranima KFC i Pizza Hut da prestanu s uporabom svih pošiljki mesnih sirovina iz tvornice Husi.

'Ako se potvrde, navedene prakse iz medijskih izvješća u potpunosti su neprihvatljive McDonaldu u svim dijelovima svijeta', kazala je glasnogovornica McDonald'sa u Kini, koja je njegovo treće najveće tržište prema broju restorana.


U priopćenju glasnogovornice McDonald'sa u SAD-u navodi se da tvornica Husi opskrbljuje McDonald's s piletinom, govedinom i zelenom salatom.

Nadalje, iz Starbucksa su izvijestili da su neki njihovi kafići ranije prodavali proizvode koji su sadržavali pileće meso iz tvornice Shanghai Husi.

Sve većoj listi kompanija uvučenih u skandal priključio se i lanac restorana brze hrane Burger King i treći po veličini kineski lanac restorana Dicos, u vlasništvu Ting Hsin Internationala. Te su tvrtke objavile da će ukloniti sve prehrambene proizvode iz tvornice Sanghai Husi.

I lanac pizzeria Papa John's International na svome je Weibo blogu objavio da je uklonio sve proizvode od mesa koje mu je isporučila navedena tvornica i da je prekinuo poslovnu suradnju s tim dobavljačem.

Vijest o skandalu u Kini spustila je cijene dionica Yuma za 4,2 posto, a McDonald'sove 1,5 posto.