OREPIĆ POSTROŽAVA ZAKON

Do dozvole za oružje samo ako vam je život na kocki

30.11.2016 u 18:44

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić postrožava uvjete za građane koji žele nabaviti i registrirati oružje. Kao i dosad, oni mlađi od 21 godine neće moći legalno kupiti i registrirati oružje, a postrožavaju se i uvjeti registracije. Onaj tko želi legalno posjedovati oružje morat će dokazati da mu je ugrožena sigurnost i obrazložiti svoj zahtjev, a zatim čekati da ga potvrdi - ili ne potvrdi - posebno povjerenstvo koje će imenovati ministar unutarnjih poslova

'Izmjenom zakona poručujemo da držimo pod kontrolom osobno naoružanje te postrožavamo uvjete za registraciju oružja', rekao je za tportal ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Vlada u Sabor šalje novi prijedlog Zakona o nabavi i registraciji oružja. Jedan od uvjeta što će ih građani koji žele legalno posjedovati oružje morati ispuniti jest i 'opravdani razlog za nabavu oružja'. A ovim prijedlogom zakona opravdani razlog je nabava oružja radi osobne sigurnosti.

Točnije, građani će morati dokazati da im je ugrožena osobna sigurnost ili da bi im sigurnost mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da im za to treba oružje.

'Kao dokaz da joj je osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da za njeno osiguranje treba oružje osoba mora navesti konkretne prijave napada ili prijetnji koje je prijavljivala policiji i koje su zabilježene u policijskim evidencijama', stoji u novom zakonskom prijedlogu.

A mišljenje o tome postoje li kod osobe koja je podnijela zahtjev za nabavu i registraciju oružja radi osobne sigurnosti opravdani razlozi davat će povjerenstvo koje će imenovati ministar unutarnjih poslova.

'Bez obzira na čitav niz država koje imaju liberalnije zakone, mi moramo imati u vidu to da smo relativno nedavno bili u ratu i da, bez obzira na dugogodišnje provođenje akcija za povrat ilegalnog oružja, još postoji mogućnost da ima takvog oružja.

Još jednom koristim priliku da pozovem sve građane - ako imaju takvo oružje, neka ga vrate u najbližu policijsku postaju', rekao nam je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić