REHN O BLOKADI PREGOVORA

'Do cilja je ostalo još nekoliko centimetara'

12.06.2009 u 16:46

Bionic
Reading

Izvori iz EU-a kažu da je deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora sada 'izgledna opcija', iako je ovih dana bilo mnogo proturječnih ocjena jer je Slovenija odbila posljednji kompromisni prijedlog povjerenika Ollija Rehna

Sam Rehn je danas, odgovarajući na pitanje hoće li izvijestiti predsjednički trio Europske unije da je njegov posao završio neuspjehom jer je Slovenija odbila njegov konačni prijedlog ili vjeruje da će se postići rješenje, istaknuo da se nada da će se postići rješenje jer su nakon nekoliko mjeseci pregovora države toliko približile stavove da je šteta odustati sada kad je do cilja ostalo još samo 'nekoliko posljednjih centimetara'.

Rehn je dodao da je veliki napredak već postignut u supstanci i rješenje je moguće pronaći 'na osnovi europskog principa prema kojem su svi dobitnici, a ne balkanskog pristupa prema kojem svi ostaju na nuli'.

Iz diplomatskih izvora EU-a čuju se i procjene da do deblokade može doći prihvaćanjem Rehnova prijedloga ili nekim drugim postupcima jer je i Slovenija, navodno, posljednjih dana poslala pomirljive tonove.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak će ujutro, na margini sastanka ministara vanjskih poslova EU-om u Luxembourgu, najprije razgovarati s ministrima vanjskih poslova Češke, Švedske i Francuske koji kao sadašnji, budući i prethodni predsjedavajući EU-a čine takozvani predsjednički trio, piše Jutarnji list.

Zatim je najavljen Rehnov sastanak s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Jandrokovićem i Žbogarom. Ako se ukine slovenska blokada, Hrvatska je spremna otvoriti i brzo zatvoriti veliki broj poglavlja jer je u međuvremenu u suradnji s Europskom komisijom uspjela odraditi velik dio posla.

Iz Vladinih izvora čuje se da Hrvatska radi na tome da bude spremna pregovore zaključiti u sklopu ciljnog roka Europske komisije, što znači do kraja ove godine. No postizanje tog cilja sada se čini gotovo nemoguće, i to ne samo zbog slovenske blokade.

Diplomatski izvori iz nekih članica EU-a naveli su da je 'Hrvatska iskoristila slovensku blokadu kao alibi za usporavanje reformi u pravosuđu te za nedovoljnu suradnju s Haškim sudom'. Zato Nizozemska i neke druge članice i dalje smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za otvaranje poglavlja o pravosuđu.

No Nizozemska se ne slaže sa slovenskom blokadom jer smatra da bilateralna pitanja ne trebaju biti umiješana u pregovarački proces. Kao razlog za zadržavanje blokade otvaranja poglavlja o pravosuđu Nizozemska i neke druge države koriste i posljednje izvješće glavnog haškog tužitelja Serga Brammertza za kojega kažu da je dao 'negativnu ocjenu' o ispunjavanju zahtjeva za dostavljanje traženih dokumenata iz slučaja Gotovina.

I Brammertz će u ponedjeljak doći u Luxembourg da bi ministre EU-u izvijestio prije svega o suradnji Srbije s Haškim sudom, ali neke će države od njega zatražiti i ocjenu hrvatske suradnje.