AVIJACIJA U VILAJETU

Dnevni Avaz: Zrakoplovstvo BiH ne leti

15.03.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Oružane snage BiH (OSBiH) nemaju niti jedan ispravan zrakoplov dok je polovica helikoptera neispravna, zbog čega BiH teško može biti kandidat za NATO jer su izdvajanja ove države manja od dva posto za sustav obrane, objavio je sarajevski Dnevni Avaz pozivajući se na službene izvore

Zračna postrojba Oružanih snaga BiH na papiru je veličine brigade sa 40 helikoptera i 19 zrakoplova, no stvarno stanje daleko je od toga jer je u pogonu svega petnaestak ispravnih helikoptera, zastarjele proizvodnje, i nijednim ispravnim zrakoplovom.

'Ukupno je predviđeno da Oružane snage BiH u svom sastavu imaju 48 helikoptera, ali stvarno brojno stanje je 40 helikoptera. Ispravnost ovih helikoptera u prosjeku se kreće ispod 50 posto', rekla je glasnogovornica ministarstva obrane BiH Uma Sinanović.

Avaz navodi kako je tek 15 helikoptera ruske proizvodnje Mi8 ispravno za letenje. Stanje u kojem se nalaze zrakoplovi još je gore. Naime, nijedan od 19 zrakoplova tipa Orao, Galeb i Jastreb nije u stanju poletjeti.

Istodobno u Zračnim snagama BiH angažirano je 96 pilota, od kojih 12 pilota zrakoplova. Sinanović je upozorila da je loše stanje u zračnim snagama rezultat komplicirane i dugotrajne procedure objave i provođenja natječaja za održavanje Zračnih snaga OSBiH.