NIJE ZA SVAKOGA

Djevojčica koja je sletjela s quadom bori se za život. Kako ga je uopće mogla voziti?

22.06.2024 u 21:48

Bionic
Reading

Čak tri teške prometne nesreće u kojima su ozlijeđeni maloljetnici dogodile su se u petak u Bjelovaru. Zbog teških ozljeda u bolnici je završilo petero djece.

U jednoj od nesreća djevojčica je na quadu vozila prijatelja i prijateljicu, a nitko od njih nije imao kacigu. Zbog neprilagođene brzine sletjeli su s ceste i udarili u betonski most. Djevojčica se sada bori za život.

Opasnosti quada i važnost kacige za RTL je komentirao Tomislav Kučinić iz Zavoda za prometno-tehnička vještačenja.

'Svako vozilo, pogotovo quad, odnosno četverocikli, zahtijevaju posebne vještine upravljanja. Između ostaloga, vozač tu mora rasporediti svoju masu, odnosno masu svog tijela prilikom upravljanja. U slučaju kad imamo više slobodnih masa, u ovom slučaju nekih tijela, vozaču otežava upravljanje vozila. Povećava se težište, visina težišta tog vozila i vozilo postaje nestabilnije. Kao kod osobnih automobila, raspodjela mase je izrazito bitna, a s obzirom da su quadovi u odnosu na osobne automobile dosta manje mase, to još značajno više više utječe na stabilnost', kaže.

Stručnjak podsjeća da je zaštitna oprema kod četverocikala obvezna, uz to da se quadovi svrstavaju u kategoriju traktora. 'U tom slučaju za vozača i za putnike nije obvezna zaštitna oprema, ali naravno, moj je savjet da se u svakom slučaju koristi minimalno kaciga kao zaštitna oprema, s tim da bi bilo poželjno koristiti zaštitnu opremu kao i kod klasičnih četverocikala, odnosno kod motocikala', kaže i dodaje:

'Osobe koje nemaju položen vozački ispit, odnosno koje nemaju dozvolu za vožnje takvih vozila ne smiju se kretati javnim prometnicama, odnosno javnim površinama. A s obzirom da je quad specifično vozilo, zahtijeva određene vještine. To je vozilo koje je namijenjeno za različite terene, za prometnice, za offroad puteve. Znači, potrebno je imati dosta opreza, biti dosta oprezan s obzirom da imaju kratki međuosovinski razmak i imaju visoko težište, zahtijevaju izrazito veliku vještinu upravljanja', rekao je Kučinić u emisiji RTL Danas.