WHO UPOZORAVA

Dječja paraliza zbog necijepljenja opet globalna prijetnja!

05.05.2014 u 15:35

Bionic
Reading

Širenje dječje paralize po zemljama u kojima je donedavno smatrana iskorijenjenom ponovno predstavlja globalnu prijetnju za zdravlje ljudi, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija

Najveća žarišta i izvoznici virusa su Pakistan, Kamerun i Sirija, tvrdi SZO. U priopćenju glavna direktorica organizacije Margaret Chan od vlasti navedenih zemalja traži da objave izvanredno stanje te da osiguraju da se svi njihovi državljani koji putuju u inozemstvo cijepe.

Poliomijelitis je do 2012. godine zahvaljujući programu cijepljenja bio gotovo potpuno iskorijenjen, međutim posljednjih se godina ponovno počeo javljati uglavnom u zemljama zahvaćenim ratnim sukobima koji ometaju procjepljivanje.

Do 2012. broj zabilježenih slučajeva u svijetu je pao na svega 223. No prošle godine je skočio na 417. U ovoj godini do 30. travnja, u dijelu sezone koji ne pogoduje širenju polija, zabilježeno je 68 novih slučajeva.

Program vrijedan 11,8 milijardi dolara koji snažno financijski podupiru Zaklada Billa i Melinde Gates te Rotary International sveo je polio na samo tri zemlje - Pakistan Afganistan i Nigeriju. No u posljednjih 12 mjeseci on se proširio u Siriju, Irak, Kamerun, Ekvatorijalnu Gvineju, Etiopiju, Keniju i Somaliju.

U Afganistanu i Nigeriji je prošle godine broj oboljelih cijepljenjem prepolovljen. Međutim, u Pakistanu gdje su se liječnici našli pod udarom radikalnih islamista koji smatraju da je program zavjera kojom Zapad nastoji sterilizirati muslimane istovremeno je skočio za 60 posto.

Virus poliomijelitisa se širi preko fekalija i sline, napada živčani sustav, može uzrokovati paralizu već za nekoliko sati, a kod 10 posto oboljelih može uzrokovati smrt. Ne postoji poznati lijek.

Broj slučajeva bolesti od koje je, među ostalima, bolovao američki predsjednik Franklin D. Roosevelt, od 1988. je zahvaljujući programu globalnog cijepljenja pao za 99 posto. Na udaru virusa u zapadnim zemljama mogla bi se naći djeca koja nisu cijepljena iz različitih razloga – od osjetljivosti na cjepivo do odbijanja roditelja da ih cijepe.

S cijepljenjem je u RH iskorijenjen

U Hrvatskoj je procijepljenost protiv poliomijelitisa vrlo visoka - već u prvoj godini života iznosi oko 95,8%. Prije uvođenja programa cijepljenja godišnja incidencija je bila 219 slučajeva. No u posljednjim desetljećima taj je broj postojano na nuli. Broj zabilježenih nuspojava cijepljenja u 2012. je bio vrlo nizak – 16 slučajeva od kojih je 10 bilo lokalnih reakcija, dva osipa, jedan razdražljivosti i plača, te po jedan slučaj hipotono-hiporesponzivne epizode, klonulosti i konvulzija.

Ugledni časopis Nature prošle je godine objavio članak u kojem je upozorio da bi se epidemija polija mogla vratiti u brojne zemlje Starog kontinenta, a na priloženoj karti SZO-a Hrvatska je označena narančastom bojom, što znači da spada u zemlje srednjeg rizika. Susjedna BiH uvrštena je u zemlje visokog rizika. Epidemiolozi HZJZ-a objasnili su da nema razloga za strah jer je srednji rizik prijenosa divljeg poliovirusa procijenjen na temelju loše kvalitete nadzora, a ne slabe procijepljenosti.