KLAUS ODNIO 18 ŽIVOTA

Dječaci poginuli u padu krova sportskog centra

24.01.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Ovoga je vikenda u oluji nazvanoj Klaus u Španjolskoj, Njemačkoj i Francuskoj život izgubilo 18 osoba a milijuni stanovnika pogođenih zemalja u nedjelju zbrajaju nanesene štete

Olujni vjetrovi dosizali su brzinu od 194 kilometra na sat i iza sebe ostavili pustoš, blokirane ceste, uništene zgrade, prekinute telefonske veze u velikom dijelu južne Francuske. Putnici u željezničkom prometu u nedjelju se vraćaju kućama nakon što su veliki dio subote proveli u zaustavljenim vlakovima.

Najveći broj poginulih imala je Španjolska. Četvero djece od devet do 12 godina poginulo je kad se srušio sportski centar kraj Barcelone, javlja Reuters. Snažan vjetar već drugi dan zaredom prekida zračni promet i blokira ceste, a nestaje i električne energije.

Sportski centar kraj Barcelone srušio se kad je vjetar skinuo krov dvorane, a zidovi su pali prema unutra. "Bilo je strašno", kaže Jose Antonio Godina, jedan od roditelja djece koja su bila u dvorani. "Čuli smo snažnu buku i mislili smo da je na krov palo stablo. Ali kad smo stigli ovamo, vidjeli smo da je krov aneksa doslovno odletio i da su se zidovi srušili na njih", dodao je.

U zgradi je bilo dvadesetero ljudi, većinom djece, objavile su vlasti. Četvero je poginulo, a osmero ozlijeđeno.

U Francuskoj su poginula dvojica muškaraca, javlja dpa. Kraj Mazerollesa poginuo je vozač automobila na koji se srušilo stablo, a jedan 78-godišnjak umro je od ozljede jer ga je pogodio predmet koji je doletio u njega.

Olujno nevrijeme iznimno velike snage u subotu je zahvatilo jugozapad Francuske i 1,2 milijuna domova ostavilo bez električne energije, a poremetilo zračni, željeznički i cestovni promet.