LE FIGARO PREDLAŽE

Diskretni šarm Zagreba

28.08.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Francuski dnevni list le Figaro predlaže Zagreb kao idealnu vikend destinaciju. Prema pisanju francuskog lista, hrvatski glavni grad se zahvaljujući novom Muzeju suvremene umjetnosti nameće kao umjetničko središte regije, a time postaje nezaobilazna destinacija

Zagreb izgleda savršeno očuvan svojom 'potkovom' vrtova i parkova koji okružuju povijesni centar grada, piše francuski Le Figaro. U mahom pozitivnoj recenziji gradskih ponuda, odmah se na početku, vjerojatno u svrhu otklanjanja neupućenosti, napominje da je glavni grad Hrvatske ostao očuvan od ratnih stradanja. Opisuje se ga se kao grad koji spretno balansira između slavenskih i mediteranskih utjecaja. Dvostruki identitet grada se, osim u hrani, prati i kroz preko dva povijesna centra, religioznog Kaptola i svjetovnog Gradeca, dok se novi grad razvija zahvaljujući upravo novom Muzeju suvremene umjetnosti.

No vikend prijedlog francuskog dnevnog lista očito nije namijenjen studentima ili 'last-minute' posjetiteljima budući da se za početak vikenda u Zagrebu predlaže boravak u ponajboljem zagrebačkom hotelu, Regent Esplanade, čije art deco uređenje neodoljivo zaziva atmosferu Orient Expressa, a kao smještaj navodi se i potkrovlje Le Loft u Andrijevićevoj.

Među kulturnim sadržajima, predlaže se galerija Nova, koju vodi kustoski kolektiv WHW koji potpisuje posljednji bijenale u Istanbulu, dok se kroz izložbe u galeriji kritički ispituje novi identitet zemlje koja je prije petnaest godina izašla iz rata. Predlaže se zatim Muzej za umjetnost i obrt te Atelijer Meštrović, a spominje se utjecaj slavnog francuskog kipara Rodina na Ivana Meštrovića, koji je također francuskoj državi ostavio svoj atelje u nasljedstvo. Za kraj 48-satnog posjeta preporuča se novi Muzej suvremene umjetnosti, djelo arhitekta Ivana Franića. Dok se sama zgrada naslanja na tekovine funkcionalizma, preporuča se tobogan Carstena Hollera.

Osim standardnih navoda, poput šetnji Gornjim gradom ili Dolcem, spominje se kako je život ulice, posebice u toplim mjesecima, iznimno živahan. U gastronomskom pogledu, vinoteka Bornstein je navedena kao mjesto idealne inicijacije u lokalna vina, restoran Baltazar (iz čijeg je menija sir i vrhnje prevedeno kao cheese cake) te bistro Amfora pod arkadama na Dolcu u kojem se tijekom dana okuplja zagrebačka 'hype' ekipa i koji se opisuje kao jedna od posljednjih adresa sa 'socijalističkim' štihom.

Za šoping navode se dvije nezaobilazne adrese, buvljak nedjeljom ujutro na Britanskom trgu te tenisice Startas, nekadašnje 'državne tenisice', u Sheriff & Cherry.